ZUBI VAM POSTAJU ŽUTI, A NE ZNATE ZBOG ČEGA: Možda konzumirate neku od ovih 5 stvari

ZUBI VAM POSTAJU ŽUTI, A NE ZNATE ZBOG ČEGA: Možda konzumirate neku od ovih 5 stvari

Dobra higijena usne šupljine podrazumijeva često pranje zuba, ispiranje usta sa vodom i čišćenje zubnim koncem.

Ali, čak i ako redovno radite sve ove stvari, neke navike mogu da spriječe u izbjeljivanju zuba i da vas udalje od blistavog osmjeha. Kako bi vam zubi imali adekvatnu bjelinu kakvu vi želite, morate da budete oprezni i da izbjegavate određene proizvode.

KOFEIN I TANIN
Dobro je poznato da pića bogata taninom kao što je kofein u kafi, uzrokuju tamne fleke po zubima. Posebno problematičan je crni čaj čije se čestice tanina jako teško uklanjaju sa zuba. Zato, ako želite da uživate u jutarnjem čaju, bolje birajte zeleni, koji dodatno izbjeljuje zube.

GAZIRANA PIĆA
Slatka gazirana pića su puna šećera koji može uzrokovati karijes. Ali takvi napici, posebno žestoki ili oni sa flourescentnim bojama sadrže veliku količinu kiseline koje požutuju vaše zube, ako ih često konzumirate.

TVRDI SLATKIŠI
Ako želite da imate zdrave i bijele zube, onda morate odustati od sitnih slatkiša kao što su bombone i lizalice. Ovakvi proizvodi su puni šećera koji uništavaju zube. Ali, s obzirom na to što ih morate dugo držati u ustima dodatno oštećujete usnu šupljinu.

SOSOVI
Žute fleke po zubima su posljedica i pretjeranog uživanja u dodacima za ishranu, kao što je kečap, balzamiko ili kineske baze na soji. Zube požućuje i činjenica da volite začinjenu hranu.

BOJE OD VOĆA I POVRĆA
Neke vrste voća i povrća, kao što je borovnica sadrže jako puno polifenola koji štite tijelo od brojnih bolesti, ali i mijenja boju vaših zuba. Dodatnu štetu za zube može da napravi činjenica ako poslije obroka odmah operete zube. Bolje sačekajte bar pola sata i dozvolite žlijezdi i sluznici da završe svoj posao i da razgrade bakterije i kiseline u ustima, pa onda možete slobodno da operete zube.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)