NEKOLIKO SAVJETA o tome kako spriječiti oticanje nogu

U ovo doba godine mnogi imaju problem sa oticanjem nogu koji se najčešće javlja zbog visokih temperatura i loše cirkulacije. Kako da riješite ovaj problem?

Da biste to spriječili neophodno je da promijenite neke navike, kao i način ishrane. Evo nekoliko korisnih savjeta koji će vam “olakšati“ korak:

– Najvažnije je da promijenite prehranu. U jelovnik uvrstite namirnice koje sadrže dosta vitamina A, C i D, kalija i bjelančevina. Izbjegavajte začinjenu, slanu i masnu hranu.

– Na kraju napornog dana pripremite kupku za opuštanje. Pripremajte je s mlakom vodom i dodajte malo morske soli ili čaja od mente, i nemojte da držite noge u njoj duže od pet minuta. Poslije toga obavezno istuširajte noge (odozdo nagore) hladnom vodom.

– Budite aktivniji, više se krećite, bavite se sportom, posebno ako na poslu mnogo sjedite ili stojite. Bilo bi poželjno da bar tri puta tjedno izdvojite dva sata za popodnevne brze šetnje. Rekreativno bavljenje sportom pojačat će cirkulaciju u nogama i spriječiti širenje vena i kapilara, a stručnjaci najviše preporučuju plivanje i vožnju bicikla. Kada ste na moru, što više šetajte po plićaku. Ova vježba jača mišiće i smanjuje osjećaj težine u nogama.

– Vodite računa o izboru obuće. Neudobna obuća negativno utječe na cirkulaciju. Izbjegavajte veoma visoke potpetice, ali sasvim ravnu obuću.

– Cirkulaciju možete poboljšati i korištenjem proizvoda napravljenih na bazi divljeg kestena, nevena, borovnice, vitamina C… Nanosite ih svakodnevno, i ujutro i uvečer.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)