SVJETSKI DAN SRCA: Donosimo savjete kardiologa koji će vam pomoći da sačuvate svoje zdravlje

SVJETSKI DAN SRCA: Donosimo savjete kardiologa koji će vam pomoći da sačuvate svoje zdravlje

Danas se obilježava Svjetski dan srca koji se svake godine obilježava na poticaj Svjetske kardiološke federacije. Tim povodom Svjetska kardiološka federacija i njene članice pozivaju na preuzimanje odgovornost za zdravlje srca cijele porodice i zagovaranje života sa zdravim srcem.

Mit je da od srčanožilnih bolesti umiru samo muškarci i osobe starije životne dobi. Podjednako obolijevaju i umiru žene, no rizik je kod žena ozbiljno podcijenjen.

Zapravo se radi o ubojici broj jedan kod žena koji uzrokuje jednu od tri smrti žena. Stoga je od ključne važnosti da žene spoznaju svoj rizik i poduzmu korake radi zaštite svog zdravlja i zdravlja svoje obitelji.

Djeca su također izložena velikom riziku od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Rizik se povećava s godinama izloženosti čimbenicima rizika: nezdravoj prehrani, nedostatku tjelovježbe, pušenju.

Djeca i dvostruko trpe. Osim što su i sama izložena čimbenicima rizika za razvoj srčanožilnih bolesti mogu biti suočena i s emocionalnim posljedicama kada se razbole članovi njihovih obitelji.

Suvremeno društvo djecu izlaže čimbenicima rizika i doslovno ih tjera u sjedilački način života u kojem su izložena aktivnostima poput računalnih igara, lošoj prehrani koja obiluje koncentriranim ugljikohidratima i zasićenim masnoćama te duhanskom dimu.

Zdravlje nije samo odgovornost pojedinca već zajednice, društva u cjelini.

Zato kardiolozi u povodu Svjetskog dana srca pozivaju društvo, političke elite, predstavnike školstva, zdravstva, kulture, gospodarstva i medija da pomognu djeci i osiguraju im bolje uvjete za život u kojem će rizici za razvoj srčanožilnih bolesti biti svedeni na najmanju moguću mjeru, a sve kako bi ovaj žalostan broj djece, mladih i odraslih koji su umrli od rizika, od neke srčane mane smanjio.

Da li ste spremni nešto poduzeti? Ako jeste – a trebali bi! – nastavite čitati. Slijede savjeti kardiologa o tome što trebate poduzeti da bi smanjili rizik od bolesti srca i moždanog udara

1. Budite aktivni
Fizička neaktivnost uzrok je šest posto smrtnih slučajeva u svijetu. Faktori rizika, kao što su gojaznost, dijabetes i nedovoljna fizička aktivnost u djetinjstvu, mogu značajno povećati vjerojatnost da dijete razvije bolest srca u odrasloj dobi. Samo 30 minuta aktivnosti umjerenog intenziteta pet puta tjedno smanjuje rizik od bolesti srca i moždanog udara.
• Fizička aktivnost ne mora da bude vježbanje, i druge aktivnosti, poput obavljanja kućnih poslova se računaju – provedite dan u bašti ili zamolite djecu da Vam pomognu u čišćenju.
• Postavite realistične ciljeve – postepeno povećavanje nivoa aktivnosti biće vam lakše nego da pokušate istrčati maraton iz prvog pokušaja.
• Istražite mogućnosti za bavljenje fizičkom aktivnošću u Vašem kraju – neki gradovi imaju biciklističke ili trim staze kojima možete stići do svog radnog mjesta, što bi Vam olakšalo da vježbanje uključite u svoju užurbanu dnevnu rutinu.

2. Jedite hranu zdravu za Vaše srce
Sve više ljudi se okreće obrađenim namirnicama koje često sadrže velike količine šećera, soli, zasićenih ili trans masti. Nezdrava prehrana povezana je s četiri od 10 vodećih faktora rizika koji uzrokuju smrt u svijetu. Ishrana zdrava za srce, koja je bogata voćem i povrćem, pomaže u sprječavanju bolesti srca i moždanog udara.
• Prestanak unošenja hrane koju volite može Vam se učiniti preteškim. Umjesto da u potpunosti izbjegavate namirnice bogate šećerom, zamijenite čokoladu ili druge slatkiše s drugačijim poslasticama, kao što je mango ili ostalo voće.
• Učinite zdravu hranu primamljivom za djecu – birajte raznobojne namirnice i uključite djecu u pripremanje hrane.
• Ograničite unos soli na manje od pet grama dnevno (otprilike jedna žličica).
• Obratite pažnju na veličinu porcija; koristite manje tanjure i pazite da porcije voća i povrća budu veće od porcija mesa i ugljikohidrata.

3. Recite “ne” duhanu
Svaki drugi pušač umire od bolesti čiji je uzročnik pušenje; nažalost, sve više djece i tinejdžera puši. Pasivno pušenje ubija više od 600 000 nepušača godišnje, uključujući djecu. Pasivno pušenje može uzrokovati iznenadnu smrt kod dojenčadi. Odvikavanje od pušenja i izbjegavanje pasivnog pušenja smanjuje rizik od bolesti srca i moždanog udara.
• Da biste zaštitili budućnost vaših porodica, od izuzetne je važnosti da zabranite pušenje u svom domu.
• Upoznajte djecu s opasnostima upotrebe duhana, kako biste im pomogli da se opredijele za život bez dima.
• Ukoliko imate teškoća da prestanete da pušite, obratite se svom ljekaru za savjet ili zamolite svog poslodavca za podršku, jer možda može pomoći u odvikavanju od pušenja.

4. Znaj svoje brojeve
Prihvaćanjem navedenih savjeta, Vi i Vaša porodica možete smanjiti opasnost od bolesti srca i moždanog udara gdje god se nalazili u svijetu, ali važno je redovno provjeravati zdravlje srca.
• Posjetite ljekara koji će Vam izmjeriti krvni pritisak, nivoe kolesterola i glukoze u krvi, težinu i indeks tjelesne mase.
• Nakon što ste se upoznali sa svojim ukupnim rizikom od KVB, možete napraviti poseban plan aktivnosti za poboljšanje zdravlja Vašeg srca. Istaknite taj plan na vidno mjesto u Vašem domu kao podsjetnik! Vaš ljekar može vam predložiti metode liječenja, kada je to neophodno.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)