DUD (MURVA): Zaboravljena voćka čiji su svi dijelovi ljekoviti, evo kod kojih sve bolesti i pomaže

Mnogi od nas s nostalgijom se sjećamo duda, kad vidimo sliku ovog voća na društvenim mrežama probude se sjećanja, pljušte lajkovi…

Ate li znali da su ukusni plodovi ovog stabla ljekoviti (i ne samo plodovi!), a da je samo stablo izuzetan čistač zraka i zemlje. Stručnjaci kažu da listovi duda apsorbiraju puno više CO2 i drugih zagađivača iz zraka nego listovi drugog drveća te da apsorbira ugljični monoksid, fluorovodoničnu kiselinu, sumporni dioksid i druge spojeve iz smoga.

Što se ljekovitosti tiče, plodovi duda su odlični stoga što sadrže antocijane koji vežu slobodne radikale u organizmu pomažu i kod drugih zdravstvenih smetnji.

Tako dudov sok pomaže kod afti, astme, bronhitisa, čireva u ustima, edema, epilepsije, groznice, glavobolje, hipoglikemije, hipertenzije, iritacije mišićne sluznice u ustima, kašlja, nesanice, proljeva, prehlade, slabosti, ugriza buha i zmija, upalnih stanja i zatvora. Kora stabla dobra je protiv crijevnih nametnika te ima antibakterijska i fungicidna svojstva. Kora korijena crnog duda pomaže kod kašlja, astme i dišnih putova, te dijabetesa i urinarnih smetnji, piše Goran Fruk, dipl. ing. agr., na portalu Agroklub.

Listovi pomažu kod prehlade, gripe, infekcija oka i nosa. Ipak kao i kod svega ostalog u konzumaciji duda treba biti umjeren jer veće količine mogu dovesti do lakših trovanja, halucinacija i probavnih smetnji.

Čaj od dudova lišća pomaže kod dijabetesa, sirup crnog duda može se koristiti i za iskašljavanje, bolesti dišnih organa, za grlo, te kao laksativ.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)