KOPAR: Lako dostupna biljka koja liječi mnoge bolesti, od nesanice do hemoroida

KOPAR: Lako dostupna biljka koja liječi mnoge bolesti, od nesanice do hemoroida

Kopar (u nekim krajevima poznat pod nazivom mirođija) je začinska mirisna biljka koja se gaji, a i sama se razmnožava po vrtovima. Porijeklom iz jugoistočne Azije, ali se u kulturi uzgaja u južnim dijelovima Europe.

To je jednogodišnja biljka s tankim, vretenastim korijenom. Stabljika je uspravna, okrugla, izbrazdana, šuplja, visine i do 120 cm. Listovi su od 3 do 4 puta perasto razdijeljeni. Donji listovi stabljike imaju šuplje peteljke, a gornji su sjedeći. Na vrhu stabljike nalaze se sitni cvjetovi, izrazito žute boje.

Najveća koncentracija ljekovitih i aromatičnih materija nalaze se u plodovima biljke, ali ima ih i u listovima i cvjetovima. Sve djelotvorne i ljekovite materije u biljci nisu ni do danas u potpunosti istražene. Dosad je poznato djelovanje eteričnih ulja koja sadrže veliki postotak karvana.

Domaćice stavljaju lišće kopra u krastavce za zimu (u vodi), umake i drugo, a plod se, na žalost, vrlo malo koristi, iako je plod ljekovitiji od lišća.

Cijela biljka i plod imaju svojstven ugodan začinski aromatičan miris i začinski okus.

Stanište: Raste u šumama i šikarama, po međama, od nižih staništa pa do brdskih visina.

Ljekoviti dio biljke: Najčešće se koristi zreo plod, rjeđe vrhovi grančica u cvatu.

Ljekovito djelovanje: Kopar je, prije svega, dobar, neškodljiv, jeftin i zbog toga svakom pristupačan začin. To je istovremeno i lijek koji se vjekovima uspješno koristi protiv plinova, nadutosti i teškoća u organima za probavu.

Čaj za bolje probavu i protiv nadutosti: po 20 g plodova od kopra, anisa, morača, angelike i kima pomiješa se, pa se od toga uzme 1 žlica, popari sa 200 g ključale vode, odmah poklopi, drži pola sata na štednjaku, ali da ne vrije.

Eterično ulje: 10 kapi stavi se na kocku šećera, pojede i zalije čašom vode. Otklanja plinove i neprijatan zadah iz usta. Kod lošeg zadaha iz usta preporučuje se i žvakanje svježeg kopra.

Čaj za spavanje: po 25 g kopra, matičnjaka, hmelja i odoljena pomiješati i spremiti čaj. Čaj se priprema tako da se uzme 1 žlica navedene mješavine trava, popari se sa 200 g ključale vode, odmah poklopi, drži pola sata na štednjaku, ali da ne vrije

Za liječenje hemoroida (šuljeva): 10 g kopra popariti sa 200 g ključale vode i nakon 2 sata u dvaput popiti prije spavanja.

Protiv štucanja: 4 žličice sjemena od kopra ili 2 žličice usitnjene biljke kopra (svježe ili osušene) preliti sa 1/4 l prokuhane vode i ostaviti poklopljeno 3 – 4 minute. Procijediti i nezaslađeno piti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)