LOVOROV LIST: Kakav mu je sastav, za što se sve koristi, može li biti otrovan…?

Lovor je biljka koja raste u obliku grma te se uzgaja u Europi, na području Mediterana i u Aziji. Poznata je od davnina, a lovorov list se koristio još u srednjem vijeku u medicinske svrhe, dok je u staroj Grčkoj služio za izradu vijenaca koji su se stavljali na glave sportaša, pjesnika, građana i junaka kako bi se slavila njihova moć, veličina ili pobjeda.

Lovorov list se može koristiti kao dodatak jelima, ali i za liječenje određenih stanja, objavila je televizija N1.

Što sadrži lovorov list?

Lovorov list sadrži oko dva posto esencijalnih ulja, a ima i mnoge prednosti za organizam.

Osim toga, sadrži i polifenole i tanine koji su snažni antioksidansi. Sadrži i vitamin A, vitamin C, brojne minerale kao što su natrij, kalij, željezo i magnezij te vlakna.

Oko 28 grama lovorovog lista ima 54 kalorije.

Kako se koristi lovorov list?

Najčešće se koristi osušen list lovora, a važno je nakon kuhanja izvaditi iz hrane list lovora jer ako se pojede cijeli list može doći do ozbiljnih posljedica, s obzirom na to da nije probavljiv. Lovorov list može biti dodatak varivima, gulašima, saftu i preprženom kiselom zelju. Može se kombinirati i s drugim začinima kao što su: timijan, ružmarin, senf, peršin, crvena paprika ili kadulja.

Esencijalno ulje koje se dobiva iz lovora se koristi u kozmetici kao sastojak brojnih proizvoda, na primjer šampona za perut, sapuna ili parfema. Često se lovor može pronaći u domaćinstvu, u kutijama ili posudama s određenim namirnicama (krušne mrvice ili domaći keksi) kako bi miris lovorovog lista tjerao nametnike poput mrava.

Za što je dobar lovorov list?

Osim što daje poseban okus hrani, lovorov list se od davnina koristio i u medicinske svrhe. Tako se od njega može napraviti čaj ili sirup koji će ublažiti kašalj, olakšati simptome upale pluća i smiriti upaljeno grlo.

Čaj će također olakšati i bolove u trbuhu.

Čaj se može napraviti vrlo jednostavno, tako da se četiri suha lista lovora doda u 250 mililitara vruće vode, a potom se sve nastavi kuhati oko tri minute za vrijeme ključanja vode. Čaj se potom procijedi i spreman je za konzumaciju.

Neka istraživanja su pokazala kako je lovorov list dobar za snižavanje kolesterola i razine šećera u krvi kod osoba oboljelih od dijabetesa, pri čemu se koristi u obliku kapsula. Pomaže i kod nadutosti, a vjeruje se kako može pomoći i kod glavobolja.

Istraživanje iz 2014. godine pokazuje kako ekstrakt lovorovog lista može smanjiti šansu za nastanak bubrežnog kamenca. Ovo je tako jer lovorov list smanjuje razinu enzima ureaze u tijelu, enzima koji kada su mu razine povećane može dovesti do poremećaja rada želuca, ali i do pojave bubrežnog kamenca. Ipak, potrebno je provesti još istraživanja kako bi se ovo potvrdilo.

Dakle, lovorov list je dobar mnogo toga:

  • ublažavanje kašlja i bolnog grla
  • probavne smetnje i bolove u trbuhu
  • smanjivanje razine šećera
  • smanjivanje opasnosti od pojave bubrežnog kamenca

Ima li konzumacija lovorovog lista nuspojave?

Iako se čini kao bezazlen začin, s lovorovim listom treba postupati oprezno u određenim situacijama.

Za početak, ne smije se pojesti cijeli list. Osim toga, trudnice i žene koje doje moraju biti oprezne s konzumacijom lovorovog lista, baš kao i osobe koje boluju od dijabetesa. Također, lovorov list može izazvati probleme sa središnjim živčanim sustavom kada se uzima u zajedno s anestezijom i lijekovima koji se dobivaju prije ili poslije operacije pa se ne smije konzumirati barem dva tjedna prije dogovorene operacije.

Poseban oprez je potreban kod kućnih ljubimaca, pošto je ovaj list otrovan za mačke i pse.

Lovorov list je odavno poznata namirnica koja osim što daje poseban okus jelima, može služiti i u brojne medicinske svrhe. Koristi se od davnina, a ima široku primjenu. Ipak, potrebno je pripaziti na neke stvari kod konzumacije lovorovog lista.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)