ZNATE LI za šta sve možete iskoristiti jabuku u kuhinji?

jabuke-guljenje

Upravo se jabuka naziva kraljica voća, a vrlo često se može čuti da jedna pojedena jabuka dnevno značajno utiče na imunitet.

Međutim, jabuka je odlična i za popravljanje kuhinjskih katastrofa te za pripremanje ukusnijih obroka

Održite kolače svježima

Ukoliko želite domaćim ili pak kupljenim kolačima produžiti rok trajanja i zadržati im svježinu, u tome vam mogu pomoći jabuke. Naime u posudu s kolačima stavite i polovicu jabuke. Ona će pomoći u održavanju vlage kolačima i tortama, a vaše slastice će duže vremena ostati svježe nego kada ih samo stavite u frižider.

Ubrzajte dozrijevanje paradajza

Ukoliko shvatite da ste zabunom kupili još uvijek zeleni paradajz, poslužite se trikom s jabukama. Naime, paradajz će puno brže dozrjeti ako ih stavite u papirnu kesu s već zrelim jabukama te ostavite da stoje nekoliko dana. Za što bolji rezultat napravite omjer pet do šest paradajza na jednu jabuku.

Omekšajte smeđi šećer

Smeđi šećer ima pomalo iritantnu tendenciju da se i pri malom izlaganju vlazi pretvori u grude i grudice. Srećom, i za to postoji lijek. Šećerne grude jednostavno stavite u plastičnu vrećicu s komadićem jabuke. Ostavite tako neka odstoji dan ili dva, a nakon toga smeđi šećer bit će omekšan i spreman za korištenje.

Umanjite slanoću jela poput juha i složenaca

Rijetko kome se nije dogodilo da prilikom kuhanja presoli juhu ili složenac, no umjesto da bacite cijeli obrok, u lonac jednostavno ubacite nekoliko komadića jabuke. Kuhajte još desetak minuta i jabuka će upiti višak soli. Nakon toga izvadite komadiće jabuke, uključujući višak soli, te uživajte u ukusnom obroku.

Ispecite sočnu piletinu

Ukoliko vam se dogodi da vam piletina nakon pečenja u rernii bude suha i pomalo gumena, ne očajavajte. Recept za sočnu i ukusno pečenu piletinu je i više nego jednostavan. Idući put prije pečenja u pile stavite cijelu jabuku pa tek onda sve stavite u rernu. Kada meso bude pečeno, jabuku izvadite i bacite te uživajte u mekanoj i sočnoj piletini.

Izvor: tportal.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)