ZNANSTVENO POTVRĐENO: Masturbacija je dobra za zdravlje, evo zašto!

Iako ima onih koji smatraju da je štetna, znanost pokazuje da je masturbacija zapravo vrlo zdrava – kako za fizičko zdravlje čovjeka, tako i za psihičko.

Stres i raspoloženje
Jedno australsko istraživanje, u kojemu je sudjelovalo 150 ljudi, otkrilo je da seks pomaže u stresnim situacijama. Dokazano je da isti učinak ima i masturbacija. Naime, tijekom seksa ili masturbacije organizam ispušta koktel hormona koji umiruju tijelo, a samim time ublažavaju stres i nervozu.

Kardiovaskularno zdravlje i dijabetes
Stručnjaci masturbaciju povezuju i s kardiovaskularnim zdravljem, kao i s manjim rizikom od nastajanja dijabetesa tipa 2. Nekoliko je istraživanja pokazalo da ženski orgazmi – neovisno jesu li postignuti seksom s partnerom ili masturbacijom – jačaju otpornost žene na kardiovaskularne bolesti te dijabetes.

Divljanje hormona
Neke zemlje potiču masturbaciju među tinejdžerskom populacijom. Britanska vlada, kao i neke druge europske vlade, upućivala je tinejdžere da masturbiraju barem jednom tjedno. Zašto? Masturbacija na neki način umiruje hormone te blagotvorno djeluje na psihofizičko zdravlje tinejdžera čija su tijela prepuna hormona.

Nesanica
Kako pokazuju istraživanja, masturbacija je jedan od najboljih prirodnih lijekova protiv nesanice. Mnogi čak nesvjesno pribjegavaju masturbaciji nakon kaotičnog dana jer ih to smiruje i pomaže im da zaspu. Masturbacija pomaže otpuštanju dopamina u tijelu koji je najveći u iščekivanju klimaksa. Nakon orgazma otpušta se oksitocin i endorfin zbog kojih se kod žena javlja osjećaj smirenosti i topline. Upravo takvi osjećaji omogućuju ženi da zaspi bez ikakvih problema.

Infekcije
Masturbacija ženama pomaže i u sprečavanju infekcije vrata maternice, ali i blagotvorno djeluje na infekcije urinarnog trakta. Poznato je da masturbacija smanjuje rizik od raka prostate kod muškaraca, a novija istraživanja pokazuju da umanjuje i rizik od raka maternice kod žena. Najveću zaslugu za to ima orgazam koji ‘otvara vrata’ maternice te potiče povećanje tzv. dobrih bakterija. Usto, masturbacija olakšava bol koja se javlja tijekom infekcije urinarnog trakta, ali i poboljšava izbacivanje starih i beskorisnih bakterija iz trakta.

Jačanje imuniteta
Zahvaljujući hormonima koji se otpuštaju tijekom seksualnog čina, ali i masturbacije (posebno tijekom orgazma), imunitet postaje jači. To znači da ste manje podložni različitim bolestima. Takve blagodati potvrdilo je nekoliko istraživanja znanstvenika iz raznih krajeva svijeta.

Izvor: Tportal.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)