ZNANSTVENA STUDIJA DOKAZALA: Jabuku nikad ne biste trebali guliti, evo zašto

ZNANSTVENA STUDIJA DOKAZALA: Jabuku nikad ne biste trebali guliti, evo zašto

Jabuke spadaju u najraširenije i najomiljenije voće, a u prilog im ide činjenica da ih je dovoljno samo dobro oprati prije jela. Ipak, mnogi ne vole koru pa jabuku radije gule, što znanstvenici smatraju pogreškom.

Kako je objavio tportal.hr, Možda ne volite teksturu kore na jabuci ili vam je veći gušt jesti oguljene kriške, ali na taj način odbacujete mnoge dobrobiti.

Srednja jabuka s korom sadrži 4,4 grama vlakana, a bez nje tek 2,1 grama. Huffington Post piše kako ta količina čak niti ne pokriva dnevnu dozu koja je potrebna tijelu, oko 3 grama.

Također, jabuka s korom ima 8,4 miligrama vitamina C i 98 međunarodnih jedinica (IU) vitamina A. Čim ju ogulite ta količina pada na 6,4 miligrama vitamina C i 61 IU vitamina A.

Još jedna dobrodbit jabuke s korom je što pozitivno utječe na naše disanje zahvaljujući kvercetinu. Jedno istraživanje pokazalo je da ljudi koji jedu pet ili više jabuka tjedno imaju bolju funkciju pluća zahvaljujući učincima kvercetina. Isti taj spoj može utjecati i na naše pamćenje. Studija iz 2004. godine zaključila je da se antioksidansi mogu izboriti protiv oštećenja tkiva u mozgu koja su pak povezana s Alzheimerovom bolesti i sličnim degenerativnim problemima.

Sveučilište Cornell istraživalo je koru jabuke 2007. Godine te su povezali kako spojevi pod nazivom triterpenoidi u koži jabuke mogu spriječiti ili ubiti stanice raka u laboratorijskim kulturama. Istaknuli su da se to posebno odnosi na jetru, debelo crijevo i stanice raka dojke.

I zadnje, ali mnogima nikako manje važno – jabuka na dan pomaže održavanju vitke linije. U kori se nalazi ursolična kiselina koja pomaže izgradnji mišića i sagorijevanju kalorija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)