ŽELJELI BI TROŠITI MANJE GORIVA? Ovo su 4 zlatna pravila, njih se držite!

ŽELJELI BI TROŠITI MANJE GORIVA? Ovo su 4 zlatna pravila, njih se držite!

Pošto je za većinu vozača cijena goriva na benzinskim pumpama “noćna mora”, predstavljamo vam nekoliko načina kako da bez mnogo muke uštedite na njemu i potrošnju svesti na minimum.

1. Vozite lagano

Pri tome ne mislimo da vozite 40 km/h dok vas ostali pretiču, nego nemojte da nabijate papučicu gasa i onda naglo da kočite. Upravo zbog ovih radnji troši se najviše goriva. Poenta je u tome da se drži konstantna brzina, bez prenaglih kočenja i ubrzavanja. Ovdje nije riječ samo o prevelikoj potrošnji goriva – i kočnice se troše više nego obično.

2. Mijenjajte brzine

Najekonomičniji rad automobila jeste kada dostignete određenu brzinu da prešaltate u veću. S većim brojem obrtaja ide i više goriva. Zapamtite da je najbolja vožnja između 50 km/h i 70 km/h, ali to naravno nije slučaj za autoput. Nemojte forsirati vaš auto – i sami znate koliko se rizik od nesreće povećava ako idete debelo iznad dozvoljene brzine.

3. Klimatizovano okruženje

Danas više-manje svi automobili imaju ugrađenu klimu, a auto troši i do 10 odsto više goriva dok klima hladi unutrašnjost automobila. Iako znamo da ljetne vrućine mogu biti nepodnošljive, koristite klimu što manje, jer osim što troši više goriva, nije dobra za zdravlje.

Najčešći uzrok prehlada leti upravo je boravak u klimatizovanom automobilu, što zbog prevelike temperaturne razlike, što zbog toga što svi volimo upaliti klimu da duva direktno u nas pa je glavobolja najčešća posljedica.

4. Servis

Čim automobil pređe određenu kilometražu, dobro je posjetiti servisera ili automehaničara, čisto da se odredi stanje automobila. Ako je sve u redu, odlično, ali nakon nekoliko hiljada kilometara postoje određeni dijelovi koji se s vremenom istroše, pa ih je potrebno mijenjati.

Možda vam se ne čini kao način uštede, ali ovo je druga vrsta uštede, koja vas tjera da popravite automobil, prije nego bude prekasno, te će trošak biti prevelik da bi se isplatio. U takvim trenutcima ljudi koji ostanu bez automobila udaraju se po glavi i govore da su to trebali ranije da obave.

Izvor: Telegraf.rs

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)