ZAMRZNUTO JE DOBRO, ali ove namirnice ipak nikad nemojte zamrzavati!

zamrzivac-zamrzavanje-bm-700

Iako mogućnost zamrzavanja namirnica ponekad spašava u situacijama u kojima ne stignemo uvijek kuhati nanovo, pa samo ”na brzinu nešto podgrijemo”, a neke namirnica nam čuva od kvarenja i do nekoliko mjeseci, nije svaka hrana pogodna za to.

Huffington Post je objavio popis hrane koju je opasno zamrzavati, piše n1info.com.

Jaja – moglo bi napuknuti i tako otvoriti prostor za ulazak bakterija.

Krumpiri – osim ako se radi o inače tvornički ili domaće zamrznutim krumpirićima (pomess frites), krumpiri će loše reagirati na zamrzavanje. Mogu postati vodenasti, mekani, i privući bakterije.

Mliječni proizvodi – jogurti, vrhnja, mlijeko, kreme… Mliječni proizvodi uglavnom nisu prijatelji zamrzavanja.

Određeno voće i povrće – primjerice, lubenica i krastavci. Svako voće i povrće koje previše promijeni strukturu i boju nakon odmrzavanja zapravo bi trebalo izbjegavati držati u hladnjači.

Pohana hrana – ako zamrznete pohanu hranu, ono što je nekad bilo fino i hrskavo pretvorti će se u nešto bljutavo. Izgubit će i na okusu, tako da je bolje da je pohate onda kada je mislite i konzumirati.

Sir – izgubit će na obliku i strukturi.

Skuhana tjestenina – neke se tjestenine mogu čuvati zamrznute prije kuhanja, no općenito ćete, ako zamrznete skuhanu tjesteninu, poslije dobiti neku čudno masu vodenastog i nejestivog tijesta.

Začini – smrznuti začini gube na okusu i teksturi jednom kada ih se odmrzne, pa gube svoju funkciju i hranjivu vrijednost. Također, mogli bi dobiti i drugačiji, uglavnom ‘odvratan’ okus.

Začinjeni preljevi – njih je najbolje koristiti kada su svježi, a kada ih jednom zamrznete, više neće imati uopće, ili jednak okus. Primjerice, ako zamrznete majonezu, odvojit će se neki sastojaci, poput ulja i jaja, i sve će završiti kao neka čudna neupotrebljiva tekućina.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)