ZABORAVITE PESTICIDE! Evo kako pomoću sode bikarbone zaštititi voće i povrće od propadanja

Svi koji u svom vrtu uzgajaju voće ili povrće prije ili kasnije se suoče s biljnim bolestima i nametnicima koji doslovno preko noći unište sav njihov trud.

Da bi to izbjegli, spas tražimo u poljoprivrednoj apoteci, ali to u najvećem borju slučajeva nije nije najbolje rješenje. Umjesto skupih i otrovnih za zaštitu svojih biljaka možemo upotrijebiti sodu bikarbonu!

Evo kako je koristiti!

1. VINOVA LOZA

Ako imate vinovu lozu ne zaboravite da je prskate rastvorom sode bikarbone: 75 grama sode bikarbone promješajte sa 10 litara vode.

Prskajte grožđe tokom zrenja i spriječite suhu trulež, ali možete i da povećate šećer u bobicama. Isti rastvor može da se koristi za prskanje stabala raznog voća i da se ovim spriječi pojava gusjenica na lišću.

Soda je broj jedan u borbi protiv pepelnice:

2. KRASTAVCI

Za preventivno prskanje krastavaca koristi se 1 čajna kašičica sode bikarbone u 1 l vode. Spriječićete listove da požute.

3. KUPUS

Istim rastvorom možete da posipate kupus protiv gusjenica i bubica. Isto tako možete da napravite rastvor od 9 kašika jabukovog sirćeta i 1 litre vode. Ovim rastvorom isprskajte kupus i bubica neće biti.

4. RIBIZLE

Ribizle isprskajte sa: 1 supenom kašikom sode bikarbone, 1 aspirinom, 1 kašikom deterdženta za pranje suđa, 1 kašika biljnog ulja i 4,5 litara vode.

Da biste privukli pčele na grm ribizle, isprskajte je medenom vodom: u litar vode rastvorite 1 kašiku meda. Ovo će privući oprašivače i vaše ribizle će imati bogat plod.

5. JAGODE

U 10 litara vode (obavezna je plastična kanta) kapnite 15 kapi joda i miješajte drvenom kašikom da se jod dobro rastvori u vodi. Nakon obilnog zalivanja jagoda, ili poslije kiše, pored svake jagode pospite i malo ovog rastvora.

Poslije možete da razmišljate o tome da presadite jagode na drugo mjesto. I dobro vodite računa da ne premašite dozu joda, uprotivnom možete da spržite korijen jagode.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)