ZA PRIJATNIJI I ZDRAVIJI SAN: Lavanda pomaže kod nesanice, ona smiruje i liječi…

ZA PRIJATNIJI, ENERGIČNIJI I SVJEŽIJI SAN: Lavanda pomaže kod nesanice, a dobra je i za...

Upravo su zbog ovog cvijeta izrazito lijepog izgleda, mirisa i boje mnoge žene završavale na lomači jer se govorilo da su upravo sa njim opijale muškarce.

Danas važi za jedan od najboljih lijekova što je i naučno dokazano. Radi se o lavandi…

Lavande su rod biljaka iz porodice Lamiaceae. Rasprostranjene su širom Mediterana, pa sve do Afrike i jugoistočnih predjela Indije.

Rod lavandi uključuje jednogodišnje i višegodišnje vrste, travolike vrste i grmove. Kako se radi o vrlo široko rasprostranjenoj kulturi, koja se širom svijeta uzgaja mahom u dekorativne svrhe, ali i za komercijalnu upotrebu, lavandu nerijetko srećemo kako samoniklo raste u prirodi.

Postoje brojni kultivari lavande, koji su nastali međusobnim oprašivanjem zbog sadnje više vrsta unutar istog vrta ili nasada.

Lavanda ima sposobnost da uspori aktivnost nervnog sistema i da djeluje na san tako što produžava fazu sna, za koju se smatra da je odgovorna za regulisanje podataka i memorije. Osjećaj poslije sna, propraćen ovim mirisom je prijatniji, svježiji i energičniji. Još jedna pohvala za aromaterapiju.

Sedativni efekat lavande koji poboljšava san je isto tako preporučljiv i za smirenje i relaksaciju kod nervoznih i anksioznih ljudi.

Biljka ima i antiseptičko dejstvo, pa se preporučuje kao prirodni antiseptik za rane i povrede. Ne samo što povećava regeneraciju ćelija, već i umanjuje posljedice, kao što je ožiljak. Od drugih kožnih problema, lavanda se pokazala kao jako efektivna za akne i opekotine.

Lavanda ima smirujući efekat na sluznicu digestivnog trakta, a stimuliše i izlučivanje žuči. Tako organizam lakše digestira masna sjedinjenja, a isto tako pomaže u oslobađanju od gasova i opstipacije.

Pustite maštu da radi i uključite svježu lavandu u naredni obrok, ne samo kao lijepu dekoraciju za oko, već kao i začin za jelo, za vaš unutrašnji mir i relaksaciju.

Izvor: Mojezdravlje.info

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)