VOŽNJA PO NEVREMENU: Jesmo li u automobilu sigurni u slučaju udara groma?

VOŽNJA PO NEVREMENU: Jesmo li u automobilu sigurni u slučaju udara groma?

Nema vozača koji se nekad, upravljajući svojim “limenim ljubimcem”, nije našao usred oluje. Ako je oluja popraćena munjama i gromovima, logično se nameće pitanje kolikoj smo opasnosti kao vozači i putnici izloženi.

Srećom, odgovor koji stručnjaci daju na to pitanje više je nego ohrabrujući!¨Putnici u automobilima su skoro sasvim sigurni, čak i ako munja udari direktno u vozilo. Automobil djeluje kao Faradayev kavez (zaštita od električnog polja) i usmjerava električno pražnjenje oko putnika, piše portal Radiosarajevo.ba.

Ipak, postoje neki savjeti vozačima za ovakve situacije. Tokom jakih padavina praćenih grmljavinom, za parking treba po mogućnosti izabrati mjesto na ravnoj površini, dalje od nekih povišenih točaka brežuljaka, građevina, stabala…), zatvoriti prozore i ostale otvore, ako je moguće uvući antenu.

U unutrašnjosti ne dodirivati metalne dijelove koji su povezani s karoserijom (iako ih je sve teže naći u vremenu “plastifikacije” komponenti).

U slučaju direktnog udara munje, na automobilima bi se mogla pojaviti sitna šteta. Tokom testova u visokonaponskim laboratorijama, istražitelji su pronalazili “pečate” na laku i bočnim stranama pneumatika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)