VODEĆI SVJETSKI DOKTORI: Ne bacajte pare na skupe preparate, najbolji lijek za prehladu su limun i med!

VODEĆI SVJETSKI DOKTORI: Ne bacajte pare na skupe preparate, najbolji lijek za prehladu su limun i med!

Neki od vodećih svjetskih doktora dali su svoje mišljenje o često prilično skupim preparatima koji se nude u apotekama, a nisu ništa efikasniji od domaćih recepata…

POVEZANO:
// DOMAĆI BOMBONI PROTIV KAŠLJA: Napravite ih sami, recept je lagan i siguran!


Riječ je o preparatima koji se prodaju protiv kašlja i prehlade, čija sezona ide uz hladnije dane.

– Obično je bacanje para kupovina preparata protiv kašnja. Medicinski dokazi o njihovoj efikasnosti su vrlo slabi – upozorili su vrhunski doktori, prenosi britanski The Mirror, koji se pozabavio ovom temom budući da se očekuju hladniji dani, pa samim tim i povećanje broja ljudi koji će se žaliti na prehladu i kašalj.

Industrija koja proizvodi tu vrstu preparata vrijedi milione, ali nema praktično nikakvih dokaza da su ti lijekovi efikasniji od onih koji se mogu napraviti kod kuće, odnosno da ikako utiču na skraćivanje trajanje prehlade i kašlja.

Štaviše, britanski nacionalni zdravstveni servis i zvanično je preporučio lijek iz “narodne medicine”, odnosno med i limun, piše isti list.

***

Evo i jednog domaćeg recepta protiv viroza i prehlada. Njihova redovna popratna pojava je kašalj, kao obrambeni proces ljudskog tijela kojim ono pokušava izbaciti razne štetne tvari iz dišnih organa.

Potrebni sastojci:

– 200 g šećera
– 200 ml vode
– 1 kašičica sjemenki lana
– 1 kašičica kadulje
– 1 kašika bijelog sljeza
– 1 limun narezan na kockice

Priprema:

Sve sastojke kuhajte na laganoj vatri cca 30 min, a zatim procijedite. Po želji možete dodati nekoliko kašika meda. Ostavite u frižideru da se ohladi i zgusne.

Uzimajte kao sirup nekoliko kašika na dan.