VELIKI POVRATAK KOZJEG MLIJEKA: Evo zašto bi ga trebali redovno piti!

VELIKI POVRATAK KOZJEG MLIJEKA: Evo zašto bi ga trebali redovno piti!

Od davnine su se proizvodi od kozjeg mlijeka koristili za liječenje najrazličitijih zdravstvenih tegoba, a danas su ponovno u modi kozje mlijeko i od njega napravljeni različiti fermentirani proizvodi koji se koriste za liječenje najtežih bolesnika.

Širom svijeta proizvode od kozjeg mlijeka cijene i uvrštavaju među najzdravije namirnice u ekološkoj prehrani. Čini se da je tajna u tome što koza u svojoj prehrani komzumira više od 600 različitih biljaka, među kojima su i mnoge ljekovite, što je znatno više nego druge životinje.

Posebna karakteristika kozjeg mlijeka je to što je lako probavljivo. Pokazalo se da se kozje mlijeko probavi u samo 40 minuta, dok je za probavu kravljeg mlijeka potrebno 2,5 sata.

Na tako brzu probavljivost utiče veća i bolja raspršenost masnoća. Naime, masne kapljice u kozjem mlijeku su znatno manje pa se pod djelovanjem fermenata u probavnom sistemu lakše i brže razgrađuju.

No, i drugi proizvodi od kozjeg mlijeka su preporučljivi za zdravlje. Među njima je kozja sirutka koja oslobađa organizam od toksina i jača imunitet, što je poznato još od Hipokrata. U Aziji se kozje mlijeko i kozja sirutka smatraju efikasnim lijekom, posebno za liječenje plućnih bolesti.

U švicarskoj stručnoj literaturi navodi se cijeli niz primjera uspješnog liječenja kozjim mlijekom, naročito kiselim i njegovim proizvodima. Između ostalog navodi se da je uzgajivačica koza koja je imala rak na dojci opazila bitno poboljšanje svog zdravstvenog stanja konzumiranjem kiselog kozjeg mlijeka, sirutke, masla i sira.

Kod bolesnika od želučanih i crijevnih bolesti također je primijećeno poboljšanje nakon što su počeli konzumirati kozju sirutku što se pripisuje sadržaju enzima koji potiču probavu.

Stručnjaci tvrde da je kozje mlijeko idealan izbor i kod alergije na kravlje mlijeko kao i kod otpora organizma na neku drugu hranu.

Preporučuje se i za prehranu male djece budući da ima idealnu kombinaciju minerala i masnih kiselina koje ne opterećuju organizam i lako se probavljaju.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)