UMORNI STE, POSPANI I BEZ ENERGIJE? Doznajte koja vam hrana daje energiju, a koja je oduzima…

UMORNI STE, POSPANI I BEZ ENERGIJE? Doznajte koja vam hrana daje energiju, a koja je oduzima...

Ako napravite sami svoju energetsku pločicu od zobenih pahuljica, orašastih plodova, grožđica i meda, imat ćete uvijek pri ruci stabilan i dugotrajan izvor energije

Glad ne pita, pa često jedemo nabrzinu i ne razmišljajući o onome što jedemo niti o tome šta će ta hrana uraditi našem organizmu.

No, ima hrane koja nam daje energiju, ali ima i one koja nam je zapravo oduzima ili nam radi probleme.

Ako želite dobiti energije, jedite zdrave masnoće koje se mogu naći u maslinovom ulju, orašastim plodovima ili avokadu, jer one olakšavaju probavu i ne napuhuju nas. Naravno, bilo bi dobro ne pretjerivati, jer i najbolje stvari mogu štetiti u prevelikim količinama.

Integralna ili cjelovita hrana neka bude vaš drugi izbor, Namirnice koje su najmanje obrađene i najbliže prirodnom stanju dat će dugotrajnu i mirnu opskbu energijom, primjerice grah, mahunarke, cjelovite žitarice, voće i povrće. Takvu hranu možete koristiti i procesiranu, no pripazite na deklaraciju i birajte onu s najmanje sastojaka i dodataka. Kruh i tjestenine trebali bi biti od cjelovitih žitarica.

Uz prehranu važno je piti i dovoljno vode, uz svaki se obrok preporučuje 2.5 dl vode, a sjajna je ideja ljeti navaliti na voće puno vode za doručak, poput lubenice ili dinje.
Ako napravite sami svoju energetsku pločicu od zobenih pahuljica, orašastih plodova, grožđica i meda, imat ćete uvijek pri ruci stabilan i dugotrajan izvor energije.

No, ima i hrane koja nam jednostavno oduzima snagu, a najgora su umjetna sladila.

Možda i najveće zlo je industrijski prerađena hrana koja daje trenutnu dozu energije, no jednako tako brzo prolazi u krv i naglo pada. Stoga, nemojte nikada jesti samo slatko, već kao desert nakon obroka u kojem je bilo bjelančevina i masnoća što će usporiti apsorpciju šećera i spriječiti nagle promjene razina šećera u krvi.

Pripazite na unos vode, jer dehidracijom pada volumen krvi i stanice organa i mišića dobivaju manje kisika, što vas čini umornima. Takozvani energetski napici puni su šećera, kofeina i drugih sastojaka koji djeluju kao slatko – daju brzu navalu energije, no jednako brzo je i gubite.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)