UKUSNO I ZDRAVO: Evo popisa fine hrane koja vam može spasiti život

UKUSNO I ZDRAVO: Evo popisa fine hrane koja vam može spasiti život

Na popisu ove superhrane su  masti, ugljikohidrati, pa čak i čokolada! Sve će vam to dati neophodnu energiju, spriječiti nastanak bolesti, pomoći da izgledate mlađe, a možda čak i produžiti život.  

Navedene sastojke koristite u pripremi jela ili, još bolje, jedite svježe, savjetuje portal Net.hr.

Gorka čokolada
Deborah A. Klein, autorica knjige 200 Superfoods That Will Save Your Life, ističe da je gorka čokolada (barem 70% kakaa) dobra za srce jer snižava krvni tlak, dok antioksidansi jačaju imunitet.

Svježi sir
Svježi sir (u idealnom slučaju od nepasteriziranog mlijeka) ukusan je i jača kosti, kaže Klein. Osim toga, pomaže u izgradnji mišića i organa. Sir ima nizak udio natrija, a bogat je kalcijem i proteinima. Jedite ga za doručak, mažite na kruh uz povrće ili umiješajte u umak za špagete.

Slatki krumpir
Slatki krumpir je među najhranjivijim povrćem. ‘Razina vitamina A u slatkom krumpiru ruši sve rekorde’, kaže Klein. Odličan je i za prevenciju bolesti jer je bogat antioksidansima i tvarima koje imaju protuupalno djelovanje. Velik je izvor škroba jer opskrbljuje tijelo glukozom, koja je gorivo za mozak, mišiće i organe. Ukusan je podsjetnik da su ugljikohidrati neophodni za zdravlje.

Ljuto je zdravo
Uz to što ‘podižu’ doživljaj svakog obroka, ljute paprike podižu i imunitet. Izvor zdravlja je u ovom slučaju kapsaicin, sastojak koji djeluje protiv debljanja, raka, dijabetesa i bakterija koje stvaraju čir na želucu.

Repa
‘Repa je odlična za srce, kosti i zdravlje očiju’, kaže Klein. Prepuna je vitamina, antioksidansa, pa čak i kalcija. Dobra je za krvne žile i sprečava ukrućivanje arterija, što može dovesti do srčanih bolesti.

Bakalar
Nudi sve zdravstvene koristi plodova mora, ali bez viška žive. Ne opterećuje tijelo kalorijama, hrani mozak omega-3 masnim kiselinama i uništava trigliceride, koji ugrožavaju zdravlje srca. Ova bijela riba također ima protuupalna svojstva i smanjuje rizik od hipertenzije, kaže Klein. Kupite svježi bakalar i kratko ga kuhajte.

Jabuke
Ovo vlaknima bogato voće može smanjiti alergijske reakcije, štiti od raka i dijabetesa, snižava kolesterol, smanjuje zatvor i proljev. S obzirom na toliko sorti koje su na tržištu, sasvim ćete sigurno pronaći jednu za sebe – potrudite se da bude iz biološkog uzgoja.

Orasi i drugi orašasti plodovi
‘Orasi su vrhunska hrana za srce’, kaže Klein navodeći da su puni omega-3 masnih kiselina. Uživajte u četvrtini šalice nekoliko puta tjedno i uz vlakna ćete dobiti i bjelančevine, te sastojke koji snažno djeluju protiv upala. Orasi također sadrže elaginsku kiselinu, koja djeluje u prevenciji tumora.

Borovnice
Posljednje na ovoj listi bi zapravo zauzele prvo mjesto po količini antioksidansa. Borovnice ometaju i širenje bakterija u mokraćovode i tako sprečavaju infekcije.

Izvor: Net.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)