UGLEDNI DOKTOR PRIZNAO DA JE BIO U ZABLUDI: Godinama preporučivao ljudima da ne jedu masnu hranu…

UGLEDNI DOKTOR PRIZNAO DA JE BIO U ZABLUDI: Godinama preporučivao ljudima da ne jedu masnu hranu...

Pogrešno shvaćanje da masti uzrokuju kardiovaskularne tegobe odgovorno je za epidemiju pretilosti, tvrdi britanski dijetetičar dr. Michael Mosley koji priznaje da je i sam svojim pacijentima kao i članovima obitelji godinama preporučavao da jedu hranu s niskim udjelom masnoća.

Sada priznaje da je griješio i poručuje: Slobodno jedite masti!

Dr. Mosley, inače autor knjige “Fast Diet”, navodi da je zbog smanjenja unosa masne hrane i mesa drastično povećan unos ugljikohidrata – tjestenine, riže, šećera…

Posebnu opasnost predstavljaju “low-fat” proizvodi poput voćnih jogurta sa smanjenim udjelom masti ili “dijetalnih” keksa jer je nedostatak masnoća, koje u velikoj mjeri pridonose dobrom okusu hrane, zamijenjen obiljem šećera u raznim oblicima i drugih umjetnih dodataka.

Dijetetičar za Daily Mail priznaje da se i sam godinama, još od kad je bio student medicine, tako hranio, u strahu od dijabetesa i srčanih tegoba koje postoje u njegovoj obitelji. No, uprkos tome što je redovito vježbao i izbjegavao masnoće, u 20-tak godina udebljao se desetak kilograma.

I onda je polako shvatio da čini greške, a njegove nove spoznaje u skladu su s najnovijim studijama o prehrani koje potvrđuju da ne postoji bitna veza između konzumiranja masne hrane i učestalosti srčanog udara.

Sada vjeruje da je veća opasnost po kardiovaskularni sistem prehrana obilata šećerima, škrobom, trans-mastima i hidrogeniziranim mastima poput margarina nego ona koja sadrži puter, poluobrano mlijeko i mliječne proizvode, jaja, meso i masniju ribu.

Prehrana za koju se posljednjih decenija vjerovalo da je zdrava ima još jednu veliku manu: ne drži nas sitima, zbog čega između obroka rado posežemo za grickalicama.
Osim toga, dobar dio ugljikohidrata koje unosimo u organizam (tjestenina, kruh i peciva, kuhani krompir, rižoti, palenta…) ima visok tzv. glikemijski indeks zbog kojega naglo naraste razina inzulina u tijelu, da bi potom naglo pala, izazivajući napade gladi.

Dr. Mosley stoga preporučuje da na jelovnik uvrstimo više jaja, masne ribe, mesa i polumasnih mliječnih proizvoda – no uz zdrav oprez po pitanju količine jer riječ je, ipak, o kaloričnim namirnicama. (Slobodna Dalmacija)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)