UBLAŽITE UPALU SINUSA: Tri vrlo efikasna lijeka su vam na dohvat ruke!

UBLAŽITE UPALU SINUSA: Tri vrlo efikasna lijeka su vam na dohvat ruke!

Sinusitis je oboljenje prouzrokovano upalom sluznice sinusa. Razlozi nastanka mogu biti razni, a najčešći su autoimune bolesti, bakterijske, gljivične ili virusne infekcije.

Upala sinusa se po pravilu liječi antibioticima, ali oni mogu štetno da djeluju na zdravlje, a ako se prečesto uzimaju, tijelo može da postane rezistentno na njih.
Srećom, u prirodi postoje biljke koje mogu da nam pomognu u ublažavanju upale sinusa, a takođe će smanjiti rizik od njenog ponovnog javljanja.

Narandža
Narandže predstavljaju odličan izvor vitamina C, koji ublažava začepljenost nosa i pomaže u pročišćavanju sinusa. Udisanje mirisa narandže takođe će pomoći u čišćenju sinusa. Istraživanja su pokazala da se svakodnevnom konzumacijom narandži može značajno smanjiti rizik od nastanka upale sinusa, što je pravi izazov za osobe koje su najmanje jednom patile od upale sinusa.

Bijeli luk
Bijeli luk ima odlična antibakterijska i antimikotična svojstva, tako da će efikasno ublažiti upalu sinusa uzrokovanu bakterijskom ili gljivičnom infekcijom. Alicin, sastojak koji bijelom luku daje prepoznatljiv miris, ima antibiotsko djelovanje, zbog čega je jako djelotvoran u liječenju ovog neprijatnog oboljenja.

Kopriva
Kopriva ublažava simptome upale sinusa, uključujući nadraženost očiju i svrab nosa. Ova korovska biljka, ako se uzima kao čaj ili tinktura, podstiče rad imunološkog sistema koji će se efikasnije boriti protiv infekcije sinusa. Takođe, podstaći će oslobađanje sluzi iz sinusa koja je glavni uzročnik nepodnošljivog bola.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)