TROPSKE VRUĆINE: Evo kako ih najlakše preživjeti, kako se zaštititi, što treba izbjegavati…

Sredina je ljeta, dan za danom temperature su prilično visoke pa stoga donosimo nekoliko savjeta o tome kako izbjeći neželjene posljedice tropskih vrućina.

Preporuke se posebno odnose na starije osobe, djecu, trudnice i bolesnike. Klonite se vrućine – izbjegavajte izlazak u najtoplijem dijelu dana od 10-17 sati, izbjegavajte naporan fizički rad, potražite sjenu, ne ostavljajte djecu ili životinje u parkiranom vozilu.

Rashladite tijelo (tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi, nosite laganu široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala, stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočale). Pijte redovito i dovoljno tekućine i izbjegavajte alkohol i napitke s previše kofeina i šećera. Jedite češće manje obroke. Izbjegavajte hranu bogatu bjelančevinama.

Rashladite svoj dom – sobnu temperaturu držite ispod 32°C danju i ispod 24°C noću, koristite hladniji noćni zrak, smanjite količinu vrućeg zraka unutar stana, objesite mokre ručnike, uz uključen uređaj za rashlađivanje zatvorite vrata i prozore.

Nazovite i posjetite obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami. Razgovarajte o toplinskom udaru s vašom obitelji. Ako je netko koga vi poznajete pod rizikom pomozite mu da dobije savjet i podršku.

Tražite savjet liječnika ako imate neku kroničnu bolest. Ako uzimate lijekove, provjerite s liječnikom koji Vas liječi kakav utjecaj ti lijekovi mogu imati na termoregulaciju i ravnotežu tekućine u tijelu.

Cijelo vrijeme trajanja velikih vrućina pridržavajte se preporuka lokalnih zdravstvenih ustanova.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)