Svježe cijeđeni sok od naranče radikalno poboljšava pamćenje

Svježe cijeđeni sok od naranče radikalno poboljšava pamćenje

Stariji ljudi tvrde da sok od svježe cijeđene naranče može ojačati našu memoriju. Točnije, ispijanje oko pola litre svježeg narančinog soka dnevno može dati dobre rezultate. Sjećanje, pravovremena reakcija i govor poboljšani su 8 posto nakon samo dva mjeseca, a to je pokazala i najnovija studija koju su proveli znanstvenici sa Sveučilišta Reding.

Znanstvenici smatraju da su ovi dobri rezultati postignuti zahvaljujući kemijskim spojevima flavonoidima, prirodnoj supstanci koja se u narančama pojavljuje u visokim dozama. Istraživanja također pokazuju da flavonoidi mogu poboljšati memoriju putem aktivacije signalnih puteva u hipokampusu, dijelu mozga koji je povezan sa učenjem i spremanjem informacija.

Istraživački tim sa Sveučilišta Reading u svojoj studiji zamolio je 37 zdravih dobrovoljaca da piju pola litre svježe cijeđenog narančinog soka svaki dan kroz osam tjedana.

Sudionici pokusa, 24 žene i 13 muškaraca u dobi od 60 do 81 godine, primijetili su značajna poboljšanja funkcije mozga. Njihova memorija, pravovremena reakcija i tečnost govora mjerena na početku pokusa i na kraju, pokazala je značajno poboljšanje, baš kod svih se poboljšala globalna kognitivna funkcija.

Jedan od testova koji je tim provodio je da su sudionici pokusa trebali memorirati listu 15 riječi koje su morali nabrojati odmah i ponovno nakon pola sata. Nakon dva mjeseca svi su imali bolje rezultate pamćenja nego na početku studije. Ova studija je prva koja pokazuje da redovito pijenje svježeg soka od naranče koji sadrži flavonoide može imati jako pozitivan učinak na poboljšanje funkcije mozga.

Dr. Lamport kaže kako mala promjena u dnevnoj prehrani kao što je konzumacija više flavonoida i povrća, ima potencijalno i stvarno dobar utjecaj na zdravlje mozga. Naravno, potrebna su još dodatna ispitivanja i promatranja, ali ovo otkriće o djelovanju flavonoida i njihove uloge u u očuvanju kognitivnih sposobnosti u starijoj dobi, iznimno je važno.

Ipak, znanstvenici ne preporučuju ispijanje pola litre soka dnevno, ali sugeriraju da sastojci narančinog soka imaju važnu ulogu osiguravanju hranjivih tvari koje jačaju mozak. Zato postoje i druge prehrambene namirnice bogate flavonoidima kao što su borovnice.

Nije posve jasno na koji način se dešava da flavonoidi tako djeluju, ali znanstvenici pretpostavljaju da poboljšavaju protok krvi, štite neurone protiv oksidativnog oštećenja i povećavaju efikasnost kojom neuroni prenose signale.

Izvor: Telegram.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)