SVE O PEČENJU KRUHA: Kako dobiti hrskavu koru? Kad je dovoljno pečen? Kako ga čuvati?…

SVE O PEČENJU KRUHA: Kako dobiti hrskavu koru? Kad je dovoljno pečen? Kako ga čuvati?...

Kako postići da kora kruha bila hrskava? Prije pečenja kruh premažite mlakom vodom u koju ste dodali malo ulja ili umućenim jajetom. A ako želite mekanu koricu, premažite ga maslacem.

Hrskava kora bez ulja i jajeta: Da bi kruh dobio hrskavu koru 15-tak minuta prije kraja pečenja premažite ga vodom.

Je li kruh dovoljno pečen? Da biste to provjerili, kruh treba lupkati po površini i odozdo rukom. Ako zvuči šuplje, kruh je pečen.

Prelijete li tijesto kipućom vodom – dobit ćete kruh koji se ni nakon deset dana ne drobi prilikom rezanja. Ako uvijek želite svježi kruh, kriške prije jela zagrijte na laganoj vatri na suhoj tavi pod poklopcem.

Da se svježi kruh ne mrvi kod rezanja – režite ga vrućim nožem koji se može ugrijati na plamenu plinskog kuhala ili umakanjem u vruću vodu. No nakon svakog reza treba nož obrisati da bude suh.

Da bi kruh bio zdravstveno ispravan i lijepog mirisa, kutiju za držanje kruha treba svakog tjedna isprati vodom u koju ste dodali malo octa i dobro osušiti.

Germa će brzo nadoći ako je smrvljenu pomiješamo s malo šećera, a tek zatim pomiješamo s mlakim mlijekom.

Ako koristite integralno brašno, količina potrebne vode za tijesto može varirati. Ovisno o tome koliko je fino brašno mljeveno, ono može upiti manje ili više vode. Zato količine vode navedene u receptu smatrajte okvirnim, ali ne i točnim mjerama.

Je li se tijesto dovoljno diglo? Provjerit ćete tako što ćete tijesto pritisnuti prstom – ako ostane vidljiva udubina, tijesto je dovoljno naraslo.

Ispekli ste prevelik kruh, što učiniti s viškom? Kad se kruh ohladi, narežite ga na kriške, stavite u plastičnu vrećicu i spremite u zamrzivač. Tako može stajati do dva mjeseca. Kada vam zatreba, izvadite ga iz zamrzivača, zamotajte u aluminijsku foliju i zagrijte u pećnici na 50°C da omekša.

Ne bacajte stari kruh! O njega se mogu napraviti mrvice za pohanje, tako što se tvrdi krug samelje u stroju za mljevenje oraha. Osim toga, suhi kruh je temelj za izradu knedli koje su nezamjenjive uz razne gulaše i umake. Također, možemo ga izrezati na kockice i ispržiti u pećnici. Takve pečene kockice kruha super su dodatak juhama.

Ako je kruh star, a nije presuh, izrežemo ga na jednolike šnite i namočimo u umućena jaja i mlijeko i ispržimo ga na masnoći. Dobar doručak.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)