SLATKI LIJEK: Čokolada smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti

cokolada

Konzumacija čokolade mogla bi biti “povezana” s manjim rizikom oboljenja od kardiovaskularnih bolesti, pokazuje studija britanskih znanstvenika koja, međutim, ne navodi izravnu vezu između kakaa i dobrobiti arterija.
[AdsWithin]Nekoliko ranijih studija povezivalo je konzumaciju čokolade s boljim kardiovaskularnim stanjem, ali bez jasno navedenog razloga.
U novoj su studiji britanski znanstvenici pratili desetak godina skupinu od 25.000 muškaraca i žena u Norfolku u Engleskoj.
Bilježili su odnos unesenih količina čokolade i njihovo kardiovaskularno stanje: postotak kolesterola, srčani udar, moždani udar i drugo.
Na temelju tog praćenja ustanovili su da osobe koje su konzumirale više čokolade prosječno manje pate od kardiovaskularnih bolesti.
“Prema toj studiji, unos čokolade do 100 grama na dan povezan je s manjim rizikom koronarne bolesti i moždanog udara”, navode autori u članku objavljenom u britanskom časopisu Heart.
Autori ipak priznaju da čokoladu najviše jede mlađa populacija, a ona je vitkija, boljeg zdravstvenog stanja i bavi se sportom. Moguće je stoga da životni stil više nego čokolada utječe na manje kardiovaskularnih bolesti u toj skupini.
Osim toga, osobe koje znaju da je u njih veći rizik od kardiovaskularnih oboljenja, možda svjesno žele smanjiti unos čokolade. “Unatoč svemu, prikupljeni elementi u ovoj studiji govore da bi znatna konzumacija čokolade mogla biti povezana s kardiovaskularnom blagodati”, zaključili su.
Liječnik nutricionist Arnaud Cocaul iz pariške bolnice Pitie Salpetriere, rekao je da je takav oblik studije ograničen “i da proizvođaču čokolade ne bi mogao poslužiti za poticanje prodaje”.
Drugi pariški nutricionist Pierre Azam smatra da se iz studije takvog tipa ne može ništa pouzdano reći o dobrobiti čokolade za javno zdravlje, već naprotiv zabrinjava “šteta” koju bi na populaciju mogle imati takve “pojednostavljene studije”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)