SKROMAN A EFIKASAN: Papar (biber) topi masne naslage

SKROMAN A EFIKASAN: Papar (biber) topi masne naslage

Skroman dodatak jelima i uz sol najrasprostranjeniji začin, oštri biber već po navici dodajemo u hranu kako bi joj poboljšali okus, no papreni okus u ustima svoju pravu ulogu dobiva u probavnom sustavu.

Naime njegov oštar okus šalje signal da je vrijeme za pokretanje otklanjajući istodobno simptome mučnine i gubitka tetka. Biber ima ulogu u poboljšanju rada probavnog sustava stimulirajući probavne enzime i lučenje želučanih sokova te ubrzavajući prolazak hrane kroz probavni sustav.

Uz antioksidativna i protuupalna svojstva jedno od hvalevrijednih koje kolesterol drži pod kontrolom i ubija masnoće je njegovo svojstvo povećanja proizvodnje hidroklorilne kiseline u želucu.

Ova kiselina zaslužna je za razgradnju masti, te djeluje kao spasiteljica od nadutosti smanjenjem plinova gastrointestinalnog trakta.

Biber najbolje zadržava svoju aromu ako se čuva u zrnu te se kao takav i koristi ili se melje neposredno pri kuhanju. Najaromatičnija vrsta papra je zeleno obojeni koji se zahvaljujući eteričnim uljima koji tope dubinsku masnoće sve više koristi i u preparatima za uklanjanje celulita.

Savjeti:
1.Kako bi iskoristili maksimum blagodati papra kupite cijela zrnca i mlinčić pa prije konzumiranja salata, variva i juha zapaprite probavu i tvrdokorne masnoće.
2. Osim u jela biber se preporuča dodati i u zdrave napitke od voća i povrća, dovoljno je tek nekoliko mljevenih komadića koji će učiniti puno za metabolizam i razgradnju masnoća.

Izvor: zadovoljna.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)