SJAJNA VIJEST ZA LJUBITELJE ČOKOLADE: Antioksidansi iz kakaa dobri u borbi protiv pretilosti i previsokog šećera u krvi!

SJAJNA VIJEST ZA LJUBITELJE ČOKOLADE: Antioksidansi iz kakaa dobri u borbi protiv pretilosti i previsokog šećera u krvi!

Naučnici su došli do zaključka da antioksidansi koji se nalazi u kakau, glavnom sastojku čokolade, mogu spriječiti povećanje tjelesne mase i smanjiti šećer u krvi. Zaista zvuči nevjerovatno – ali, istina je!

Također je dokazano da crna čokolada, bogata kakaom, poboljšava koncentraciju, smanjuje apetit i krvni pritisak. Na osnovu ovoga ispada da je čokolada dugo bila nepravedno “optužena” kao jedan od glavnih uzroka gojaznosti.

Nova istraživanja su čak pokazala da bi crna čokolada mogla da spriječi i pojavu dijabetesa (tip 2).

Dr. Andrej Nilson i njegove kolege koje su došle do ovih zaključaka su objasnili da je to zbog antioksidanasa u kakau, koji je osnovni sastojak čokolade.

Naučnici su ove svoje tvrdnje dokazali na miševima koje su podvrgli dijetama koje podrazumijevaju visok i nizak nivo masti, a bogate različitim vrstama antioksidanasa.

Otkrili su da je dodatak određenih grupa antioksidanasa hrani, dovelo do redukcije tjelesne težine miševa, koji su bili podrvrgnuti dijeti koja je podrazumijevala unos hrane bogate mastima.

Također je kod ovih miševa dokazana tolerancija na glukozu, što bi potencijalno moglo da dovede do zaštite od dijabetesa.

Zaključak istraživača bi bio da je crna čokolada dobra za organizam zbog načina na koji naš crijevni trakt fermentira vlakna iz kakaa.

Izvor: 24sata.rs

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)