Šipak (divlja ruža) liječi, jača imunitet i daje snagu

Šipak (divlja ruža) liječi, jača imunitet i daje snagu

Šipak (Rosa canina) ili divlja ruža u narodnoj medicini poznat je od davnina. Svrstan je među najdragocjenije biljke jer obiluje velikim količinama vitamina, minerala, organskih kiselina i drugih biološki aktivnih meterija.

Šipak ima veliku količinu vitamina C, vitamina B, P, K, provitamina A, natrija, tanina, flavonoida, limunovu i jabučnu kiselinu, pektin, šećer i eterična ulja.

Najbolje ga je brati u rujnu i listopadu po lijepom i suhom vremenu, a koristi se svjež ili osušen. Prezreo i nedozreo šipak sadrži znatno manje korisnih sastojaka i zato treba brati isključivo tvrde plodove crvenonarančaste boje.

Plod sadrži i ugljikohidrate, proteine i vlakna, a poznato je da poboljšava imunitet, čisti bubrege i stimulira izmokravanje, pomaže kod bolova u želucu, da se zaustavi unutrašnje krvarenje i smanji krvarenje kod menstrualnih ciklusa.

Dobar je kod avitaminoze, poboljšava cirkulaciju i čisti krv.

Napitak od ovog ploda posebno se preporučuje dojiljama, jer vitamin C prelazi u mlijeko i bebu čini zdravijom i otpornijom. Šipak blagotvorno djeluje u slučaju gastritisa, proljeva, a naročito kao preventiva u liječenju avitaminoza. Ljudima koji su skloni stvaranju pijeska u bubregu preporučuje se da piju čaj od šipka.

Ovaj ljekoviti plod otklanja umor i malaksalost. Blagotvorno djeluje na probavne organe, potiče izlučivanje mokraće, prevenira nastanak kamena u bubrezima i mokraćnim kanalima. Koristi se kod upalnih procesa bubrega i mokraćne bešike, ali može da pomogne za liječenje hemoroida, dijareje i želudačnih grčeva.

Čaj od šipka iz kojeg nisu izvađene sjemenke, ili čaj samo od sjemenki (75 g za 1/2 l vode) izvanredno je sredstvo za ublažavanje bola, a pomaže i kod pijeska i kamena u žuči.

Od sjemenki opranih od dlačica i potom osušenih priprema se čaj koji je lijek protiv groznice, crievnog katara, bolesti mokraćnih kanala, velikog kašlja.

Kako pripremiti čaj od ubranih plodova?
Dobro oprani, a potom osušeni plodovi i sjemenke usitne se i stave u hladnu vodu da odstoje nekoliko sati, a onda se u istoj vodi kuhaju oko 45 minuta.
Potom se tom uvarku doda malo meda, cimeta, mlijeka i nekoliko gorkih badema, kad još jednom prokuha – dobije se aromatičan, veoma ukusan čaj, koji se preporučuje starijim ljudima jer im daje dodatnu snagu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)