SIMPTOMI KOJE NE TREBA OLAKO SHVATITI: Možda su bezazleni, ali možda ukazuju na karcinom!

SIMPTOMI KOJE NE TREBA OLAKO SHVATITI: Možda su bezazleni, ali možda ukazuju na karcinom!

Ne morate odmah paničariti, ali primijetite li neke od navedenih simptoma svakako potražite stručno mišljenje. Nemojte, ih baš niti olako shvatiti. Vrlo često, pravovremena dijagnostika ključna je za izlječenje…

Promjene na prsima
‘Napipate li kvržicu, ne smijete je ignorirati, pa čak i u slučaju da je mamogram normalan’ upozorava doktorica i bivša predsjednica merican Cancer Society, Carolyn Runowicz koja je i sama preboljela rak dojke. Obratite pažnju na bradavice. Ako su se počele ljuštiti to moglo ukazivati na bolest bradavice koja se povezuje s rakom dojke u čak 95 posto slučajeva. Liječničku pomoć potražite ako se iz bradavica izlučuje mliječna tekućina ili sukrvica.

Neuobičajena krvarenja
Ako ste u menopauzi, dakle 12 mjeseci bez mjesečnice, svako je krvarenje koje uslijedi je upozorenje. Nebitno radi li se o kapljici krvi na donjem rublju ili jačem krvarenju, odmah posjetite liječnika. Ti znakovi mogu ukazivati na benigne izrasline ili polipe, ali i na rak maternice. Žene koje nisu u menopauzi trebali bi obavijestiti liječnika o svakom krvarenju koje nije mjesečnica.

Krv u stolici
Rak debelog crijeva treći je najčešći rak od kojeg obolijevaju žene. Jedan od prvih pokazatelja je rektalno krvarenje. Problem se pojavljuje jer mnoge žene to krvarenje povezuju s hemoroidima. Međutim, stručnjaci upozoravaju da obavezno posjetite liječnika ako primijetite crvenu ili tamnu krv u stolici.

Iscjedak
Vaginalni iscjedak koji je neugodnog mirisa ili sadrži grudice, može biti simptom raka vrata maternice. Hitno se trebate obratiti liječniku ukoliko u iscjetku primijetite i krv.

Nadutost
Rak jajnika je ubojica broj 1 što se tiče tumora koji se razvijaju na reproduktivnim organima. Simptomi koji bi mogli ukazivati na tu opaku bolest su nadutost, osjećaj sitosti, često mokrite, osjećate bol u donjem dijelu leđa ili zdjelici. Ovi simptomi se povremeno mogu javiti kod svakoga, međutim, osjetite dva ili više simptoma svaki dan kroz dva tjedna, potražite stručnu pomoć.

Nagla promjena težine
Dva kilograma više ne trebaju vas zabrinjavati. No, ukoliko se mjesecima debljate, a niste promijenili prehrambene navike niti fizičku aktivnost, to može biti znak da vam se u trbuhu nakuplja tekućina što je povezano s rakom jajnika. Izgubljenih pet kilograma iz neobjašnjivih razloga također može upućivati na rak. U tom slučaju najčešće se radi o raku gušterače, želuca, pluća ili jednjaka.

Kašalj
Dva ili tri tjedna neprestano kašljete, a nemate alergiju niti infekciju dišnih puteva. Obratite se liječniku, a naročito ako iskašljavate krv. To može biti jedan od simptoma raka pluća.

Promjene na limfnim čvorovima
Osjetite li da su vam limfni čvorovi na vratu ili ispod pazuha tvrdi, posjetite liječnika. Otečenost limfnih čvorova najčešće se pojavljuje kao uzrok neke upale. No limfom, te rak dojke, glave, vrata ili pluća također se mogu pojaviti kao natečeni limfni čvor.

Kronični umor
Osjećate li umor, pa čak i nakon što se odmorili, to može ukazivati na leukemiju, rak crijeva ili želuca.

Promjene na koži
Dobro promotrite svoju kožu i pratite svaku promjenu. Ugledate li samo točkicu koja vam je sumnjiva, otiđite na pregled. Isto se odnosi, primjerice, i na ranice u ustima koje ne zacjeljuju. Ukoliko ste pušač, pregled je obavezan jer ranice mogu biti znak raka usta. Svakako obratite pažnju na madeže.

Izvor: Net.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)