Simptomi i kako ih pobijediti: 5 SIGNALA da se loše hranite!

Simptomi i kako ih pobijediti: 5 SIGNALA da se loše hranite!

Ako izuzmemo analizu krvi, kojom možete da utvrdite da li ste malokrvni, ne postoji procjena kojom bi precizno bilo ustanovljeno da li se kvalitetno hranite.

Ipak, utvrđeno je da izvjesni simptomi – umor i depresija – ukazuju na nepravilnu ishranu. Da biste sami otkrili u čemu griješite, navodimo pet najčešćih problema vezanih za loše navike u ishrani i koje namirnice treba da jedete da biste se oslobodili tegoba koje vas muče, piše portal Nezavisne.com.

Loše raspoloženje, depresija

Uzrok: Ako ne unosite dovoljno omega 3 masti iz ribe ili vitamina B, posebno folne kiseline, vitamina B6 i vitamina B12, bićete često neraspoloženi ili čak depresivni.

Rješenje: Jedite dva-tri puta nedjeljno ribu da biste unijeli potrebnu dozu omega 3 masti i vitamina B12; dvije vrste zelenog povrća dnevno zbog folne kiseline i nekoliko namirnica bogatih vitaminom B6, kao što su banane, integralne žitarice, špargla i mahunarke.

Najbolje namirnice: Riblja čorba s integralnim hljebom, svjež špinat i ananas, pasulj, salata od sočiva, pastrmka na žaru, pečeno pile s paradajzom i krastavcima.

Konstantna glad

Uzrok: Možda preskačete doručak ili druge obroke ili ne jedete dovoljno namirnica sa biljnim vlaknima. Možda unosite prazne kalorije – industrijski prerađene namirnice s visokim procentom masti i šećera, koje vas brzo zasite, ali od kojih i brzo ogladnite.

Rješenje: Rasporedite ravnomjerno obroke na cijeli dan, počev od doručka. Kombinujte hranu siromašnu bjelančevinama i bogatu biljnim vlaknima sa kvalitetnim ugljenim hidratima. Treba da se opredijelite za namirnice s vlaknastim materijama i dosta vode, kao što su mahunarke, voće i čorbe od povrća.

Najbolje namirnice: Integralne žitarice s posnim mlijekom i voćem, sendvič od ćurećih grudi i crnog hljeba, salata od povrća sa brokulama, čorbast pasulj i paprikaš.

Iznenadni napadi gladi

Uzrok: Ovi problemi su vezani za pretjerano stroge dijete, preskakanje obroka i grickanje masnih i/ili slatkih grickalica.

Rješenje: Pazite da vam ishrana bude uravnotežena. Želju za slatkišima utolite svježim voćem. Da ne biste imali utisak da su vam slatkiši uskraćeni, uživajte u malim porcijama omiljene poslastice dva-tri puta nedjeljno.

Najbolje namirnice: Sušeno voće, badem i svježe borovnice s posnim jogurtom, suve šljive sa bademom, voćni jogurt u koji ste dodali komadiće kivija, voćni špricer (ista količina mineralne vode i voćnog soka s nekoliko kapi limuna).

Razdražljivost, anksioznost

Uzrok: Ako preskačete obroke, ako ne unosite dovoljno kalorija ili očekujete da vam kafa posluži kao energetski napitak, može vam se desiti da budete razdražljivi i napeti. Zato ograničite omiljeni crni napitak na 200 mililitara dnevno.

Rješenje: Potrebno je da unosite najmanje 1.800 – 2.000 kalorija na dan, ali tako da to bude visokokvalitetna hrana, da biste sačuvali energiju i podstakli rad metabolizma. Potrebno je da 30 minuta dnevno radite vježbe. Ograničite kafu i čaj na dvije šolje dnevno i poželjno je da ne pijete poslije 15 sati.

Najbolje namirnice: Posni jogurt sa sjeckanim sezonskim voćem, ražnjići od pečenog povrća, posni hamburger ili pljeskavica od soje sa crnim hljebom i zelenom salatom, pečenim lukom i papričicama.

Umor, nedostatak energije

Uzrok: Krivac bi mogla da bude ishrana siromašna ugljenim hidratima koja se praktikuje kad želite da omršavite. Ako ne unosite dovoljno ugljenih hidrata, koji su glavni izvor goriva za vaš organizam, osjetićete fizički i mentalni umor. Zamor je često i posljedica nedovoljne količine gvožđa ili vode.

Rješenje: Jedite dovoljno složenih ugljenih hidrata da biste sačuvali fizičku i mentalnu vitalnost. Tome dodajte namirnice bogate gvožđem, recimo, zobene pahuljice i špinat, i pijte najmanje osam čaša vode na dan.

Najbolje namirnice: Krvotoku je potreban i mikroelement hrom, a to znači da treba jesti gljive, jagodičasto voće, suvo grožđe i koštunjave plodove. Ženama je posebno potrebno gvožđe, a mogu ga naći u kaši od jabuka, peršunu, dinstanom grašku i sjemenkama bundeve.