SIGURNO NA SUNCE: 9 jednostavnih savjeta za zaštitu od UV zračenja

suncanje

Mnogi su odahnuli nakon što je lijepo, suho i sunčano vrijeme zamijenilo tjedne kiše, visoke koncentracije vlage u zraku i tmurnih oblaka. Ipak, visoke temperature i sunce, koje je nemali broj građana izmamilo na odlaske u prirodu ili na more, skrivaju svoje zamke koje itekako mogu narušiti čovjekovo zdravlje.

[AdsWithin]Jedna od najvažnijih činjenica koje valja imati na umu jest jako UV-zračenje, od kojega se pod svaku cijenu treba zaštititi. Posljedice koje ostavlja mogu varirati od preuranjenog starenja, bora, ali i do sljepila ili raka kože. Pretjerano izlaganje suncu negativno utječe i na neka već postojeća zdravstvena stanja, kao što su autoimune bolesti, ali i na određene lijekove, poput antidepresiva ili antibiotika.

Prateći nekoliko jednostavnih savjeta moguće je u velikoj mjeri izbjeći sve te negativne posljedice sunčeva zračenja, te neometano uživati u prirodi:

  1. Koristite kreme s visokim zaštitnim faktorom protiv UV zračenja, i to svaki dan, čak i ako sunce prekriju oblaci.
  2. Kreme nanesite najmanje 15 minuta prije nego što ćete izaći na sunce. Ponovno ih nanosite svaka dva sata, čak i češće ako se znojite ili kupate. Ne zaboravite zaštititi područja kao što su uši, usne, vrat, ruke i noge.
  3. Koristite odjeću sa zaštitom od UV zračenja. Također, nanesite zaštitu na kožu i ispod odjeće, obična majica osigurava ne veću zaštitu od faktora 5 do 8.
  4. Ako je moguće, izbjegavajte izravno izlaganje suncu između 10 i 17 sati, kad je ono najjače.
  5. Imajte na umu da se UV zrake reflektiraju od vode, pijeska, betona ili asfalta pa je tako i zračenje intenzivnije.
  6. Posebnu pozornost pridajte zaštiti djece. Ona bi trebala koristiti zaštitne kreme posebno namijenjene za njihov uzrast. Na njihovo izlaganje suncu također treba posebno pripaziti i ograničiti ga.
  7. Koristite sunčane naočale s kvalitetnom UVA i UVB zaštitom od zračenja, koje blokiraju najmanje 75 do 85 posto sunčevih zraka.
  8. Nosite kapu ili šešir, po mogućnosti onaj koji može dobro zaštititi vaše uši, lice i vrat.
  9. Barem jednom godišnje posjetite dermatologa.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)