Riješite se bora i ostanite dugo mladi: RECEPT PRONAĐEN U TUTANKAMONOVOJ GROBNICI

Riješite se bora i ostanite dugo mladi: RECEPT PRONAĐEN U TUTANKAMONOVOJ GROBNICI

Kada je otvorena grobnica Tutankamona, egipatskog dječaka-faraona, arheolozi su pronašli čitavu gomilu skrivenog blaga. Naučnici koji ispituju proces starenja, pronašli su i papirus s mnogim receptima, između ostalog i receptima koji otklanjaju bore. Vjekovima kasnije, otkrivena je tajna vječno mladih i očuvanih lica Egipćana.

Danas, kada je uljepšavanje dostiglo svoju revoluciju, ljudi i žene sve više nalikuju jedni na druge. Nepotrebno je govoriti i o svim negativnostima koje sa sobom nosi hirurški skalpel i silne hemikalije koje se ubrizgavaju pod kožu ne bi li je zategli.

Slijedite primjer Tutankamona i zategnite svoje lice i kožu prirodnim receptima.

MRKVA – Bogata je vitaminom A. Nedostatak ovog vitamina u organizmu dovodi do isušenosti kože, a suha koža sklona je boranju. Preporučuje se grickanje jedne do dvije mrkve dnevno, ne samo radi sprečavanja pojave bora već i zbog svojih hemikalija koje preventivno djeluju protiv pojave raka, a nalaze se u ovoj vrsti povrća.

KAKAO – Glavna supstanca za omekšavanje koja se koristi pri spravljanju losiona za kožu i kozmetičkih preparata, kakao puter predstavlja omiljeno sredstvo protiv bora, a koje stručnjaci za farmakognoziju rado preporučuju. On se topi na temperaturi tijela i vlaži suhu kožu, posebno u predjelu oko očiju 8takozvane sitne zrakaste bore)

KRASTAVAC – Hladan, vlažan, krastavac ima dugu tradiciju kao sredstvo za umirenje opekotina od sunca i sprečavanje stvaranja bora. Možete da isiječete tanke okrugle režnjeve i da ih stavite na kožu. Takođe možete da ih umutite u blenderu i nanesete na lice kao masku. Lice isperite poslije 15-30 minuta.
ZA JAKU I ZDRAVU KOŽU – U jednu šolju vrele vode potopiti i držati 3 minuta: 2 prstohvata žalfije i 2 prstohvata lipovog cvijeta. Procijediti i piti jednu šolju uveče prije spavanja.

DA KOŽA NE STARI – uzme se jedna kašika soka crnog sljeza, 1 kašika listića crnog sljeza, 100 gr destilovane vode (Tutankamon je koristio kišnicu), 2 kašike alkohola (50%), 1 kašika tinkture od ružinog soka, 100 gr tinkture od narandžinog cvijeta. Sve biljne sokove i sastojke pomiješajte s vodom i tinkturom od narandžinog cvijeta. Dodajte tome alkohol, dobro zatvorite i ostavite da stoji nedjelju dana. Filtrirajte i dobijenoj tečnosti dodajte ružinu tinkturu. Kompletno tijelo masirajte ovim losionom poslije svakog kupanja.

PROTIV SUHE KOŽE – U jednu šolju vrele vode potopiti i držati 10 minuta: 2 prstohvata crnog sljeza, 2 prstohvata miloduha. Procijediti, presuti u bocu od tamnog stakla i koristiti kao običan tonik poslije čišćenja lica mlijekom koje sadrži cvijetni vosak.

ODČEPITE PORE NA KOŽI – Dva do četiri litra surutke sipajte u kadu sa toplom vodom. Lezite dvadeset minuta u toj vodi, a posljednjih pet minuta kupke upotrijebite za snažnu masažu tijela.

IZBJEGNITE STARAČKE PJEGE – uzmite jednu kašiku rendanog hrena i 1 šolju vinskog sirćeta. Rendani hren pomiješajte sa vinskim sirćetom i ostavite da stoji osam dana. Procijedite i jednom nedjeljno, ako su vam se počele pojavljivati, čistite pjege ovim sirćetom. Automatski će nestati.

BILJKE KOJE VAM TREBAJU BITI NAJBOLJI PRIJATELJI TOKOM CIJELOG ŽIVOTA, A POGOTOVO ULASKOM U SREDNJE DOBA:
SODA BIKARBONA – zacjeljuje, opušta
KAMILICA – aromatična, zacjeljuje, daje koži vlagu, opušta, omekšava
GAVEZ – skuplja kožu, aromatičan je, zacjeljuje
EPSEMSKA SO – opušta mišiće
LAVANDA – antiseptik, aromatična je, stimulativna, steže mišiće
NANA – antiseptik, skuplja kožu, zacjeljuje, stimulativna
RUZMARIN – zacjeljuje, daje koži vlagu, stimulativan
MAJČINA DUŠICA – antiseptik, stimulativna, steže mišiće
ULJE OD POVRĆA – daje koži vlagu
SIRĆE – zacjeljuje, opušta mišiće

Izvor: Mojezdravlje.info

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)