Recept koji Japance i Kineze čini mršavim: AZIJSKOM DIJETOM ISTOPITE 3 KILOGRAMA ZA 10 DANA!

Recept koji Japance i Kineze čini mršavim: AZIJSKOM DIJETOM ISTOPITE 3 KILOGRAMA ZA 10 DANA!

Doktor Kolin Kempbel napisao je rad “The China Study” u kome je azijski način ishrane pretočio u plan za mršavljenje! Tako je nastala Azijska dijeta. 

Njeno ime možda implicira da ćete jesti skakavce, živo meso ribe i slične kineske poslastice, ali to naravno nije tačno, ističe B92.net. Uz malo truda i obilazak dućana sa zdravom hranom, možete prikupiti sve potrebne namirnice za ovu dijetu!

Kome je dijeta namijenjena 
Azijska dijeta nije namijenjena određenoj grupaciji ljudi. Jednostavno je zdrava i prilagodljiva svačijem ukusu!

Primjer ishrane 
Doručak:
Kuhani proso u odbranom mlijeku i šolja zelenog nezaslađenog čaja sa limunom.
Užina:
Sjeckano voće u niskokaloričnom jogurtu. Alternativno rješenje je pomorandža ili grejpfrut i zeleni čaj.
Ručak:
Integralni pirinač sa barenim povrćem koje volite i prelivom od paradajza. Druga opcija je pečeni krompir i piletina koju ćete začiniti limunom i sirćetom.
Užina:
Šolja obranog mlijeka, čaj od kamilice ili zeleni čaj. Za one koji ne mogu da se suzdrže savjetuje se još jedna pomorandža ili grejpfrut.
Večera:
Piletina isjeckana na sitne kockaste komade, uz brokoli ili drugo zeleno povrće. Piletinu pripremiti na malo ulja i začiniti sa limunom i malo vegete.
Večera br.2: 
Ona važi za one koji odlaze kasno na spavanje – šolja mlijeka ili čaja.
Jelovnik nije precizno određen. Možete ga i mijenjati, ali vodite računa o kalorijskim vrijednostima obroka. Ovo je primjer za samo jedan dan dijete, po kome možete praviti plan za ostale dane.

Prednosti dijete 
Možete jesti ono što vam prija, odnosno nema fiksiranih namirnica koje morate jesti na silu. Informišite se o azijskim specijalitetima i pronađite ono u čemu biste uživali. Ne morate brojati kalorije precizno kao metalne novčiće, jedite ono što vam se, sa azijskog menija, jede!

Nedostaci dijete 
Kalorijska vrijednost nije prilagođena specifičnostima svakog čovjeka ponaosob, međutim to je uglavnom problem kod svih dijeta. U ovome vam može pomoći jedino nutricionista, koji bi sastavio plan ishrane isključivo za vas.
Azijskom dijetom izgubićete 3 kilograma za 10 dana, što ovu dijetu svrstava u dijete na gornjoj granici zdravog mršavljenja.
Ne dozvolite da vas naziv dijete dovede u zabludu! Azijska kuhinja je jako začinjena, a to ne znači da su začini uključeni u obroke ove dijete.
Azijska dijeta nije fast fud iz kineskih restorana!
Obroci u jelovniku nisu precizno određeni, što može dovesti u zabunu one koji nisu upoznati sa azijskom kuhinjom, odnosno namirnicama koje Azijati uglavnom koriste.

Mišljenje stručnjaka/nutricionista 
Čak i oni ostaju nijemi pred kuhinjom Dalekog Istoka treba da znaju da hrana u malim činijama koju Japanci i Kinezi nude, jednostavno nema loš uticaj na vaš organizam!

Veliko DA nutricioniste:
Dovoljan broj obroka, tri glavna jela i dvije užine, neće vas ostaviti gladnim.
Dobitna kombnacija mesa i povrća, idealna smjesa za apsorbciju hranljivih materija iz obje namirnice.
Zeleni čaj, veliki antioksidant, ubrzaće vaš metabolizam, podsticati varenje i mršavljenje će biti efikasnije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)