PRIRODNI, JEFTINI I ZDRAVI: Pet začina koji mogu pomoći bolje od farmaceutske industrije!

PRIRODNI, JEFTINI I ZDRAVI: Pet začina koji mogu pomoći bolje od farmaceutske industrije!

Ovo su samo neki od genijalnih začina koji vam porpilično mogu olakšati život. Ne samo da su potpuno prirodni i jeftini, nego kod njih nema nikakvih nepoželjnih nuspojava kao što je to slučaj kod brojnih lijekova farmaceutske industrije, piše Dnevnik.hr.

1. Cimet
Istraživanja su pokazala da se kod pacijenata s dijabetesom tipa II, koji su dulje vremena svakodnevno konzumirali pola žličice cimeta, znatno smanjila razina šećera u krvi. Cimet je dobar i za reguliranje razine kolesterola u krvi, održava zube i desni zdravima, poboljšava probavu i uklanja začepljenost nosa i ušiju uzrokovane prehladom i alergijama. Cimet na naš organizam djeluje protuupalno i poboljšava cirkulaciju. Ako ste na dijeti, a baš vam se jede dobar komad pite od jabuka, upravo ste našli izliku da se počastite.

2. Kurkuma
Iako relativno nepoznat začin na našim prostorima, ljubitelji azijske kuhinje znaju ga itekako dobro. Kurkuma je začin jarke narančaste boje, a dobiva se iz korijena biljke iz porodice đumbira. Jak je antioksidans i ima jako protuupalno djelovanje na naš organizam. Kurkuma se često koristi i za ublažavanje bolova u zglobovima, te poboljšanje rada jetre.

3. Đumbir
Ukoliko imate probavnih smetnji kao što su zatvor, mučnina, proljev, plinovi pomozite si s đumbirom. On, naime, poboljšava tonus mišića u probavnom sustavu, te se stoga često koristi i za sprječavanje mučnine uzrokovane kemoterapijom pri čemu je vrlo učinkovit. Neke preliminarne studije su pokazale da đumbir može smanjiti rizik od obolijevanja od raka i Alzheimerove bolesti.

4. Bosiljak
Osim što daje odličan okus pizzi i brojnim umacima, bosiljak štiti naš kardiovaskularni sustav. Osobe koje boluju od astme ili prehlade piju čaj od bosiljka kako bi pročistile dišne puteve i ojačali pluća. Ovaj začin odlično ublažava i glavobolje, vrućicu, djeluje smirujuće, te je odličan i za ublažavanje svraba uboda insekata.

5. Origano
Imate li loš zadah prožvačite malo svježeg origana. Ova je biljka odlična u borbi protiv grlobolje, kašlja, ali i nesanice i glavobolje. Najbolje svojstvo origana jest to da je on jedan od najboljih antioksidansa koje nam pruža priroda. 42 je puta jači od jabuka, 30 puta od krumpira, 12 puta od naranči i 4 puta od borovnica.