PRAVI ELIKSIR: Otkrijte tajne matične mliječi i kako je pravilno koristiti

PRAVI ELIKSIR: Otkrijte tajne matične mliječi i kako je pravilno koristiti

Matična mliječ je izlučevina žlijezda medonosnih pčela kojom hrane pčelu maticu. U njoj je skrivena tajna zbog koje pčela matica doživi starost od pet do sedam godina za razliku od pčela i trutova koji dožive najviše osam tjedana.

Matična mliječ je bogata proteinima, ugljikohidratima i mastima, znači svim makronutrijentima i zbog toga se smatra vrlo hranjivim i visokoenergetskim proizvodom, piše 24sata.hr.

Matična mliječ sadrži bjelančevine, enzime, hormone, aminokiseline, masnoće, šećer, vodu i vitamine. Sadrži 17 različitih aminokiselina, 12 do 15% ugljikohidrata, 125 bjelančevina i 5 do 6% masti te vodu. Od vitamina sadrži vitamin B5, biotin, inositol, folnu kiselinu te vitamine C, B1, B2, B6 i niacin. Od minerala sadrži željezo, mangan, fosfor, kalij, natrij, kalcij, kobalt, magnezij, cink, silicij i sumpor.

Vitamin C je važan vitamin te doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava, a u našem tijelu ima i brojne druge funkcije. Doprinosi normalnom stvaranju kolagena za normalnu funkciju kostiju, krvnih žila, kože, desni i zubi. Također doprinosi normalnom funkcioniranju živčanog sustava kao i normalnoj psihološkoj funkciji. Vitamin C doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti te povećava apsorpciju željeza. Značajni vitamini za djecu su vitamini: A, B6, B12 i E.

U matičnoj mliječi nalazimo jedinstvenu 10 HAD kiselinu (trans-10-hidroksi-2 decenska kiselina) koja je ujedno i kriterij za određivanje kvalitete matične mliječi. Ona se ne može sintetizirati, te je u prirodi prisutna samo u matičnoj mliječi.

Matična mliječ je potpuno prirodan proizvod. Napomena je jedino da se matična mliječ uzima u trajanju od minimalno 10 dana. Može se primjeniti nekoliko puta godišnje, na prijelazu godišnjih doba i posebno u jesen i proljeće kada je organizam najosjetljiviji. Dnevna doza se uzima ujutro natašte prije doručka.

Preporučuje se odraslima i djeci. Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti. Napominjemo da dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani. Važno je pridržavati se uravnotežene i raznovrsne prehrane i zdravog načina života.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)