PRANJE AUTOMOBILA: Znate li da su jeftiniji programi pranja ponekad bolji od skupih?

Pranje automobila nije samo pitanje estetike, nego je to i važan dio tehničkog održavanja. U autopraonicama se nudi veliki izbor različitih programa pranja, pa se nameće pitanje kako izabrati odgovarajući, čime se voditi pri izboru.

Možda bi dobro bilo imati na umu savjet njemačkog autokluba (ADAC) koji ističe da skupi programi pranja s donjim čišćenjem mogu oštetiti vaš automobil.

Jeftin program pranja često je najbolji, pod uvjetom da je takozvano pretpranje dio procesa, savjetuje ADAC. Pretpranje je od velike važnosti kada vozite svoj automobil kroz autopraonicu, prenosi Revija HAK.

To se može učiniti, primjerice, mlazom pare ili slojem kemijske pjene koji otpušta tvrdokornu prljavštinu na boji automobila i sprječava da čestice prljavštine, pijeska, soli i kamenčića poput brusnog papira djeluju na boju i uzrokuju ogrebotine.

Ističu da su dovoljni jeftini, standardni programi pranja. Skupi, premium programi s čišćenjem podvozja nisu potrebni i mogu čak dovesti do problema. Kod starijih vozila, prilikom čišćenja podvozja, vlaga može prodrijeti kroz otvore na dnu. Moderna vozila, s druge strane, obično su prekrivena plastikom s donje strane, što čini nepotrebnim pranje podnice radi zaštite od korozije.

Boju je najbolje, nakon čišćenja, zaštititi od sunčevih zraka, smole, ptičjeg izmeta i ljepljive peludi. Tretman voskom štiti će vaš automobil tri do šest mjeseci, a tretman od strane profesionalne tvrtke za poliranje može trajati i do godinu dana.

Također, svako oštećenje boje uzrokovano, na primjer, udarcem kamenja, treba odmah tretirati olovkom za popravke kako bi se spriječilo daljnje oštećenje hrđe i skupi popravci.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)