PORUKE TIJELA KOJE NE SMIJETE ZANEMARITI: Podrigivanje ili pijesak u očima mogu biti znak ozbiljne bolesti

PORUKE TIJELA KOJE NE SMIJETE ZANEMARITI: Podrigivanje ili pijesak u očima mogu biti znak ozbiljne bolesti

Kada osjećate kao da imate pijesak u očima ili vas često muči podrigivanje, bilo bi mudro osluškivati što vam tijelo pokušava poručiti.

Dr. Roshini Raj, profesor medicine na Langone Medical Centeru pri Sveučilištu New York, otkriva nekoliko simptoma na koje trebate obratiti pažnju, piše Net.hr.

Ranice u ustima
Većina ljudi s vremena na vrijeme ima sitne rane u ustima (afte) zbog kojih otežano jede i pije. Obično su uzrokovane manjim ozljedama u ustima, kao što su ugriz s unutarnje strane usne. Mogu biti posljedica preosjetljivosti na agrume ili virusna infekcija. Ako vaše afte ne nestaju ni nakon tri trjedna, to bi mogao biti znak ozbiljnijeg problema, posebno ako vas ništa ne boli.

‘Pijesak’ u oku
Ponekad strano tijelo ogrebe ili ošteti površinu rožnice, prozirni, zaštitni pokrov oka. Simptomi mogu biti osjećaj kao da imate pijesak ili prljavštinu u oku, osjetljivost na svjetlo, mutan vid, crvene oči, pojačano suzenje oka. Ako osjećaj ne prolazi, to bi moglo značiti abrazija rožnice. Ako imate navedene simptome, posjetite liječnika. Obično se liječi antibiotskim kapima.

Često podrigivanje
Podrigivanje – ispuštanje progutanog zraka iz želuca kroz usta, ne treba posebna objašnjenja. Ali često podrigivanje može biti znak refluksa kiseline ili čira želuca. Važno je da to provjerite kod liječnika jer kronična izloženost kiselini u jednjaku može uzrokovati prekancerogene promjene.

Natečene ili bolne noge
Bol u nozi – u pratnji otekline, grčeva u mišićima, topline iznad zahvaćenog područja ili promjene u boji kože – može biti znak krvih ugrušaka. Oni su češći nakon dugih letova ili ako ste pušač, uzimate oralne kontraceptive ili imate rak. Krvni ugrušci su ozbiljna stvar i mogu biti fatalni.

Kvržica na pazuhu
Kvržice mogu biti znak manjeg problema, kao što je urasla dlačica ili povećani limfni čvor uslijed virusne infekcije, no može biti i znak ozbiljnijih problema, kao što je rak dojke. Svakako provjerite kod liječnika ako kvržica potraje duže od nekoliko tjedana.

Zapamtite, uvijek se savjetujte s liječnikom ako se neki simptomi zadrže duže ili prije početka liječenja. Kada ste u nedoumici, provjerite, savjetuje dr. Raj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)