POJEDITE SAMO 5 ORAHA… Evo što bi se trebalo dogoditi nakon 4 sata!

POJEDITE SAMO 5 ORAHA... Evo što bi se trebalo dogoditi nakon 4 sata!

Prema relativno novijim istraživanjima, jedenje šake oraha svaki dan je izvrstan način za prevenciju srčanih bolesti.

Liječnici su primijetili neobičnu stvar koja se događa svega četiri sata nakon jedenja oraha ili pijenja orahovog ulja.

Naime, već u tom periodu dolazi do poboljšanja nivoa kolesterola i fleksibilnosti krvnih žila. Preporučuje se da se barem svaki drugi dan uzima jedna šaka oraha – dovoljno je njih 5.

Orah se od davnina smatra ključnim sastojkom različitih recepata za bolju potenciju, najčešće u kombinaciji s medom, no orah ima i druge za ljudski organizam jako važne osobine.

Mnogi izbjegavaju koštunjičavo voće jer obiluje kalorijama. Međutim, budući da je veoma zdravo, vrlo je važno da se redovno konzumira u ishrani.

To se posebno odnosi na orah, koji sadrži proteine, ugljikohidrate, nezasićene masne kiseline, a bogat je i mineralima, prije svega selenom, bakrom, cinkom, magnezijem, kalijem, fosforom, kalcijem, željezom, manganom, klorom, vitaminima A, C, E i B (naročito folnom kiselinom).

Ako se svakodnevno pojede šaka oraha, to ne može ugroziti vašu liniju, a značajno snižava razinu kolesterola i štiti od kardiovaskularnih bolesti.

Folna kiselina u ovom voću sprječava taloženje masti u organizmu, dok esencijalne masne kiseline čine krvne sudove elastičnijim. Mineral selen, koji je prisutan i u morskim plodovima, veoma je jak antioksidans, podiže imunitet i doprinosi boljem raspoloženju.

Orah sadrži i melatonin, tvar koja opušta organizam.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)