POBOLJŠAJTE CIRKULACIJU: Evo koje promjene u svojim navikama trebate napraviti

Većina ljudi danas ima sve manje vremena za sebe, a to znači, među ostalim, da se premalo krećemo i vježbamo, ne pazimo na ishranu… Zato nije ni čudo kada nam utrne noga ili ruka, što je jedan od prvih simptoma slabe cirkulacije.

Zbog toga bi trebalo naći barem malo vremena za sebe. Slaba cirkulacija može biti uzrokovana mnogim faktorima: od stresa, štetnog okoliša do genetskih uzroka.

Kako slabi cirkulacija: Zalisci u venama sprečavaju povratak venske krvi u suprotnom smjeru od srca, odnosno omogućavaju protok krvi samo u jednom smjeru – prema srcu. Ali, ako zalisci zakažu, cirkulacija se remeti, što dovodi do proširenja vena i otoka.

Kretanje i prehrana: Cirkulaciju možemo poboljšati kretanjem i ako u svakodnevnu prehranu uključimo namirnice poput ribe, cjelovitih žitarica te povrća i voća (posebno bobica). Također, važni su i neki ljuti začini.

Ovakva prehrana nudi dijetalna vlakna, vitamine i minerale poput cinka, vitamine E i C, te antioksidanse i bioflavonoide, za koje se zna da potiču cirkulaciju. Dakle, vlakna i antioksidansi su ono što će vam pomoći. Češće pripremajte ječam, heljdu, zobene pahuljice i smeđu rižu. Voće i povrće puno je vlakana, a uz to su i prirodni izvori antioksidansa i bioflavonoida.

Antioksidansi: Zeleni čaj, grožđe, bobice gloga, borovnice, ananas, bobičasto voće, tamna čokolada, čili, bijeli luk, riba i maslinovo ulje spadaju u antioksidanske namirnice. Jake antioksidanse poput bijelog luka i čilija treba redovno dodavati u hranu.

Namirnice koje sadrže oligomerne procijanide, fitokemikalije prisutne u nekim antioksidansima, mogu pomoći u jačanju elastičnosti vena. Tu spadaju crveno vino, tamna čokolada, kora bora, brusnica, kupina, borovnica i grožđe.

Rutin: Drugi važan sastojak pronađen u nekim bioflavonoidima je rutin. Vjeruje se da pomaže u jačanju stijenki vena i smanjuje venski edem. Namirnice bogate rutinom su marelice, borovnice, trešnje, agrumi, crni čaj, šipak i heljda.

Bilje i začini: Ginko biloba i divlji kesten povećavaju vensku cirkulaciju. Borovnica je bogata antioksidansima i smatra se da je odlična kod problema s venama. Visok nivo antioksidansa imaju i origano, kopar, ružmarin, korijandar i timijan. Bioflavonoidima su bogati peršin i bobice gloga.

Začini poznati po utjecaju na cirkulaciju su crvena paprika, papar, đumbir i kurkuma. Obroke slobodno začinite i cimetom, kardamom, klinčićima i paprom u zrnu.

Dodaci prehrani: Oni ne mogu zamijeniti kvalitetnu hranu, ali ako već uzimate dodatke prehrani, neka to budu cink i vitamini C i E.

Za cirkulaciju su dobri i lecitin, spojevi bijelog luka, ulje grožđa, riblje ulje i vlaknima bogati shakeovi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)