PISTACIJA JE MOĆNA NAMIRNICA: Može spriječiti rak pluća, štiti srce, usporava pojavu bora…

PISTACIJA JE MOĆNA NAMIRNICA: Može spriječiti rak pluća, štiti srce, usporava pojavu bora...

Pistacija (la. Pistacia vera) je drvo koje može narasti do 10 metara, ima listove duge od 10-20 centimetara. Prirodno stanište mu je jugozapadna Azija. Pistacija sadrži 50 % masnog ulja, 20 % bjelančevina, 20 % ugljikohidrata, 2 % vlakna, kalija, kalcija, magnezija i željeza.
Nevjerojatno je kakve sve koristi za zdravlje donosi konzumiranje ove namirnice.

1.

Tako prehrana u koju je uključena dnevna doza pistacija od 68 grama može pomoći u smanjenju rizika od karcinoma pluća, ali i ostalih oblika karcinoma. Naime, unos pistacia značajno povisuje status gama-tokoferola, oblika vitamina E, za kojeg se vjeruje da smanjuje rizik od karcinoma pluća, prostate, pa i drugih oblika zloćudnih tumora.

2.

Po provedenim istraživanjima samo 85 grama pistacije na dan štiti srce od bolesti, smanjuje kolesterol i održava arterije zdravima. Pistacia je izuzetno bogata antioksidansom luteinom, a bolji izbor je neslana, a ne zasoljena pistacija, jer previše soli povisuje krvni pritisak
Ova grickalica je idealna za dijabetičare i one koji to ne žele postati. Jedna studija je otkrila da kombiniranje pistacia s obrokom smanjuju šećer u krvi nakon jela, što rezultira manjim rizikom od razvijanja dijabetesa tipa 2 i koronarnih bolesti”, rekao je dr. Cyril WC Kendall.

3.

Pistacia pomaže i u probavnim procesima jer utiče na sastav bakterija u probavnom sistemu budući da sadrži neprobavljiva prehrambena vlakna koja predstavljaju hranu korisnim bakterijama.
Da pistacije imaju karakteristike prebiotika, otkrili su stručnjaci iz American Society for Nutrition, a dokazano je i da sadrže fitokemikalije koje mogu promijeniti sastav bakterija u crijevima. Rezultati istraživanja pokazali su da osobe koje svaki dan pojedu oko 100 zrna pistacija imaju povećani udio crijevnih bakterija koje proizvode butirat, važan izvor energije za epitelne stanice crijeva i pomaže održati probavni sistem zdravim. Osim toga, pistacije su važan izvor vitamina B6, bakra, mangana, fosfora te tiamina.
U samo 100 grama pistacia nalazi se 10.3 grama dijetalnih vlakana koji su presudni u ubrzavanju metabolizma i koji sprječavaju rak crijeva.

4.

Da pistacia povećava seksualnu moć muškaraca pokazala je jedna studija tokom koje je dokazano kako svakodnevna konzumacija pistacia povećava seksualnu moć muškaraca za čak 51 posto za što su odgovorne esencijalne masne kiseline. One naime pomažu kod proizvodnje seksualnih hormona i povećavaju dotok krvi u genitalije.

5.

Pistacia je rekorder među orašastim proizvodima prema sadržanoj velikoj količini antioksidansa koji su ključni za obnovu stanica tijela i zbog kojih je pistacia prozvan prirodnim botoksom. Pet do deset pistacija dnevno preporučuje se u borbi protiv bora.
Savjet plus:
Budući da 10 dkg pistacija sadrži čak 542 kalorije ovu grickalicu valja konzumirati umjereno. U tome će vam pomoći jednostavan trik: Kad kupujete, uvijek birajte neočišćene pistacije jer ćete prilikom otvaranja svakog ploda imati vizualni znak koliko ste ih već pojeli.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)