Ovo možda niste znali: 11 RAZLOGA ZAŠTO TREBATE JESTI ŠPINAT

Ovo možda niste znali: 11 RAZLOGA ZAŠTO TREBATE JESTI ŠPINAT

Špinat igra mnogo važnih uloga u održavanju zdravog tijela. Osim ispod pobrojanih dobrobiti, odlična stvar s ovom namirnicom je da je lako dostupna bilo gdje u svijetu i u svim sezonama. Evo koliko dobra čini vašem tijelu ako je redovno konzumirate.

Borac protiv raka
Vitamin A i C, vlakna, folna kiselina, magnezij i 13 različitih flavonoida pomažu u borbi protiv rak, posebno debelog crijeva, pluća i rak dojke. Istraživanja su pokazala da smanjuje rizik od nastanka raka za 34%!

Smanjuje visok krvni pritisak
Špinat je bogat kalijem, a siromašan natrijem, a odnos količina navedenih minerala je značajan za krvni pritisak jer kalij ga snižava, a natrij povisuje. Folna kiselina koju također sadrži pomaže u smanjenju hipertenzije i opušta krvne žile, čime se održava pravilan protok krvi.

Dobar za kosti
Možete dobiti skoro 200% vrijednosti dnevnog unosa vitamina K u 200g svježeg špinata. Vitamin K1 pomaže u sprječavanju prekomjerne aktivacije osteoblasti, ćelija koje razgrađuju kosti. Također, kao bogat izvor kalcija, preporučuje se ljudima koji su zabrinuti zbog osteoporoze. Drugi minerali: mangan, bakar, magnezij, cink i fosfor prisutni u špinatu, također mogu pomoći u izgradnji jakih kostiju.

Smanjuje rizik od bolesti srca
Vitamini A i C, prisutni u špinatu, rade kao antioksidansi i sprječavaju oksidaciju holesterola (oksidirani holesterol se lijepi na stjenke krvnih žila). Špinat također sadrži kolin i inozitol, tvari koje sprječavaju aterosklerozu ili zadebljanje i otvrdnuće arterija. Špinat je odličan izvor folne kiseline za koju se vjeruje da smanjuje homocistein (aminokiselinu u krvi) u krvi. Povišene razine homocisteina povezane su s kardiovaskularnim bolestima. Faktor C0-Q10, antioksidans prisutan u špinatu, igra važnu ulogu u jačanju mišića, posebno srčanog mišića koji kontinuirano pumpa krv u sve dijelove tijela.

Protiv dijabetesa
Magnezij sadržan u špinatu pomaže u prevenciji komplikacija koje se javljaju nakon dijabetesa. Redovna konzumacija špinata stabilizuje šećer u krvi i sprječava njegove fluktuacije.

Smanjuje opasnost od anemije
Kuhani špinat je izvanredan izvor željeza, čiji se nedostatak povezuje s anemijom. Željezo koje se nalazi u špinatu je također dobro za malu djecu, žene i adolescenate koji imaju povećanu potrebu za željezom.

Čuva vid
Lutein koji se nalazi u špinatu štiti od katarakte i drugih problema vezanih uz makularnu degeneraciju. Špinat je također vrlo bogat vitaminom A, što ga čini korisnim za slabe oči. Zeksantin, još jedan karotenoid pronađen u špinatu, povećava nivo makularnog pigmenta u oku koji degenerira s godinama. Pijenje soka od špinata, dva puta dnevno može pomoći u poboljšanju vida.

Promiče gastrointestinalno zdravlje
Beta-karoten i vitamin C štite ćelije debelog crijeva od štetnih učinaka slobodnih radikala. Folna kiselina prisutna u špinatu također sprečava mutacije i oštećenja DNA u stanicama debelog crijeva.

Štiti od starenja
Špinat štiti od starenja i daje mladenački izgled. S godinama naše pamćenje nije tako oštro kao što je nekad bilo. Špinat pomaže da očuvamo memoriju.

Štiti kožu
Vitamin B prisutan u špinatu pomaže u održavanju čvrstoće kože. Špinat također štiti kožu od štetnih zraka sunca uključujući i UV zrake. To smanjuje rizik od raka kože i brine se da imate zdravu kožu.

Dobar je za trudnice
Folna kiselina koja se nalazi u špinatu je potrebna za rast fetusa i pravilan razvoj novog živčanog sistema. Špinat također pomaže razvoj pluća fetusa i tokom dojenja.

Izvor: Namirnice.ba