OVO JE SMRT ZA AUTOMOBIL: Izbjegnite naviku mnogih vozača koja uništi vitalne dijelove motora

OVO JE SMRT ZA AUTOMOBIL: Izbjegnite naviku mnogih vozača koja uništi vitalne dijelove motora

“Idem automobilom na brzaka do pekare, je l’ treba nešto?“ Ovakvo gastronomsko zadovoljstvo može skupo koštati jer motoru koji tokom vožnje ne dostigne radnu temperaturu prijete ozbiljni kvarovi. Kako mi postupamo sa našim automobilima, to je pogrešno.

Kratka vožnja od stotinjak metara, u “samo da kupim nešto slatko“ stilu ostavlja motor nezagrijanim. To za sobom vuče ozbiljne posljedice – vlaga ne stiže da ispari i miješa se sa uljem, stvaraju se naslage nečistoća na EGR ventilu, brizgaljkama…

Opasnosti su brojne. Nakon nekog vremena stvara se skrama na poklopcu za dolijevanje ulja. Izgleda bezazleno, ali to je već ozbiljan stadij u kojem ulje ozbiljno počinje da gubi svoja mazivna svojstva i treba ga pod hitno zamijeniti.

Još jedna opasnost ovakve vožnje je i miješanje ulja i goriva. Nažalost, u tom slučaju ne dolazi do promjena na ulju koje se mogu vidjeti golim okom. Ipak, i tu postoji mali trik, omirišite šipku za mjerenje ili još bolje skinite malo ulja sa nje i protrljajte prstima pa pomirišite. Ukoliko ne osjetite miris goriva, sve je u redu.

U principu najbolje je da pratite temperaturu motora na indikatoru (ukoliko ga imate). Iz motora koji dostigne radnu temperaturu kondenzacija isparava pa je jasno da se automobilima koji se voze na kratkim relacijama to neće desiti, u njima se vrijemenom akumulira sve veća količina vode i goriva u karteru.

Motorno ulje ubrzano gubi svoja svojstva, nije u stanju da ispuni svoju funkciju pa na kraju i dolazi do oštećenja motora. Ovaj problem može biti još ozbiljniji.

Naime, u starijim Volkswagen motorima (1.0 i 1.4 benzinci sa četiri cilindra) uslijed konstrukcione greške kondenzacija se zamrzavala u uljnim kanalima što je dovodilo do prekida u dotoku ulja i motor je narodski rečeno “zakucavao“.

Rješenje za ovaj problem je jednostavno – izbjegavajte koliko god je to moguće vožnje na kratkim distancama i skratite interval zamjene ulja.

Također, provjerite u zvaničnom servisu ili uputstvu: mnogi proizvođači preporučuju posebnu gradaciju, kvalitet i interval zamjene ulja za automobile koji se voze na kraćim relacijama. Naravno, ulje treba redovno kontrolirati.

Prilikom kontrole vodite računa da je nivo ulja iznad maksimuma dobar znak da u njemu dolazi do miješanja vode i goriva.

Ovo su posljedice vožnje na kratkim distancama:
1. Gorivo se miješa sa uljem. Mazivna svojstva se umanjuju, ležajevi se ubrzano troše;
2. Dok je motor hladan, dio goriva iz komore za sagorijevanje završava u karteru;
3. Uslijed pojačane kondenzacije vode u ulju se formira pjena;
4. Gorivo u ulju može oštetiti katalizator.
Da se razumijemo, sasvim je normalno da se tokom rada motora stvara kondenzacija ili da dolazi do miješanja manje količine ulja i goriva, međutim, ovaj problem se u normalnim okolnostima rješava sam od sebe. (Mojauto.rs)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)