OTKRIVEN UZROK ČAK 20 % SVIH TEŠKIH GLAVOBOLJA: Zbog čega se pojavljuju migrene?

OTKRIVEN UZROK ČAK 20 % SVIH TEŠKIH GLAVOBOLJA: Zbog čega se pojavljuju migrene?

Ako imate napad migrene svaki put kad se sprema kiša, možda nije reč o slučajnosti, pokazalo je nedavno istraživanje

Naučnici Univerziteta Jang Ming na Tajvanu otkrili su da nagle promjene temeprature u atmosferi mogu biti odgovorne za petinu migrena. Studija je ispitala 60 osoba sa migrenom koje su vodile dnevnike o svakodnevnim navikama tokom jedne godine.

Rezultati su pokazali da vremenske promiene mogu izazvati migrenozne napade, uglavnom blage, a pad temperature je najveći okidač.

„Studija nudi prve dokaze da su glavobolje povezane sa promjenama temperature“, kaže vođa studije dr Šu Jiun Vang.

„Ako je pacijent osjetljiv na promene, ljekari bi trebalo da mu preporuče kako da se nosi sa razlikama u temperaturi“.

Još jedna studija u Centru za proučavanje glavobolja u Rio de Ženeiru pokazala je da crno vino takođe može biti okidač za migrene.

U maloj studiji praćene su 33 odrasle osobe koje su redovno pile crno vino i patile od glavobolja. Oni su onda popili po pola flaše sorti Malbec, Tannat, Cabernet Sauvignon i Merlot tokom četiri uzastopna dana.

Iako je većina učesnika imala glavobolje 12 sati posle ispijanja vina, neka od njih su ih izazivala češće, nego ostala – naročito su „opasni“ Tannat i Malbec koji sadrže viši nivo flavonoida.

Migrena je složeno stanje sa nizom simptoma među kojima su bolovi u glavi, pomućen vid, osetljivost na svetlost, zvukove i mirise, kao i povraćanje.

Simptomi se razlikuju od osobe do osobe i traju od četiri do 72 sata.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)