OTKRIVEN “ČAROBNI SASTOJAK”: Evo zašto je brokula najzdravije povrće…

OTKRIVEN "ČAROBNI SASTOJAK": Evo zašto je brokula najzdravije povrće...

Da je brokula zdrava to ste, nesumnjivo, čuli “milijun” puta. Čuli ste i da je jako korisna u prevenciji mnogih bolesti, uključujući i mnoge zloćudne. No, u čemu je zapravo tajna, koji je ključni sastojak brokule?

Čini se da su tu tajnu napokon otkrili britanski naučnici. Sljedeći put kad vas dijete pita zašto mora jesti brokulu, možete mu dati dobar razlog zahvaljujući znanstvenicima koji su otkrili da kemijski spoj koji se može naći isključivo u ovom povrću pomaže u održavanju zdravlja sitnih baterija koji daju snagu stanicama u organizmu, piše Daily Mail.

Vjeruje se da brokula pomaže odagnati brojne zdravstvene probleme, uključujući rak i bolesti srca.

Znanstvenici iz Instituta za istraživanje hrane u Norwichu provodili su detaljne krvne pretrage na muškarcima i ženama prije i nakon što su jeli povrće, prenosi tportal.

Jedenjem brokule bogate glukorafaninom dovelo je do poboljšanja u raznim kemijskim reakcijama unutar mitohondrija. Zabilježena su i poboljšanja u nekoliko drugih vitalnih funkcija.

No loša je vijest ta da biste brokulu trebali jesti barem tri puta tjedno.

“Mitohondriji su jako važni i kada oni ne funkcioniraju dobro, otvara se put do mnogih bolesti starenja”, tvrdi profesor Richard Mithen koji je vodio istraživanje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)