OBRATITE PAŽNJU: 10 ‘pobuna’ u tijelu koje nastaju kad ne pijete DOVOLJNO VODE

OBRATITE PAŽNJU: 10 'pobuna' u tijelu koje nastaju kad ne pijete DOVOLJNO VODE

Da bi utažili žeđ, najbolje je posegnuti za čašom obične negazirane vode. No ovaj prirodni izvor zdravlja mnogi često zaboravljaju uvrstiti u svakodnevnu rutinu, i tako rade veliku štetu svojem tijelu.

Portal Zadovoljna.hr pobrojao je neke od znakova da vašem tijelu nedostaje vode.

1. Usta su vam suha
Najočigledniji znak žeđi manifestira se kroz suhoću usnica, jezika i usne šupljine. No ako vam su usta suha, znači da je vaše tijelo već dehidrirano. Jeste li ikada pretjerali u alkoholu, i sjećate li se koliko ste potrebu imali za vodom jutro nakon toga? Treba slušati svoje tijelo i zadovoljiti njegove potrebe.

2. Koža vam je isušena

Koža je najveći organ, i treba mu mnogo vode da bi radio na pravovaljani način. Isušena i nadražena koža jedan je od prvih znakova potpune dehidracije, koja potom može voditi do ozbiljnih posljedica za tijelo. Uz to, nedovoljno vode smanjuje mogućnost tijela da se znoji, i tako izbaci toksine iz organizma.

3. Oči su vam suhe
Nedostatak vode manifestira se i kroz suhoću očiju, koje zbog toga postaju crvene. Nemogućnost vlaženja očiju osobito će stvoriti probleme osobama koje nose kontaktne leće.

4. Bole vas zglobovi

Hrskavica i leđni diskovi sadrže čak 80 posto vode. Ako želimo spriječiti neugodno trenje kostiju prilikom poduzimanja svakog koraka, skakanja, vježbanja i trčanja, treba piti odgovarajuće količine vode.

5. Smanjuje vam se mišićna masa

Mišići također sadrže značajne količine vode. Manje vode u tijelu automatski je povezano i sa smanjivanjem mišićne mase. Redovito ispijanje vode prije, tijekom i nakon vježbanja dat će tijelu gorivo da izdrži napore te smanjiti posljedice treninga.

6. Osjećate se umorno
Pospanost, umor i letargija dodatni su simptomi nedostatka vode u tijelu. Kada pijete neodgovarajuću količinu vode, tijelo ju ‘posuđuje’ od drugih dostupnih organa zbog čega se osoba osjeća loše, te se sporije se oporavlja od bolesti.

7. Osjećate napade gladi
Dehidriranost vara ‘mozak’, pa on šalje signale tijelu kako je gladno. Napadi gladi hvataju vas u svako doba dana i noći, a bude vas čak i iz sna. No konzumacija hrane bez odgovarajuće hidracije usporava metabolizam i potiče stvaranje masnih zaliha na tijelu.

8. Muči vas probava

Žgaravica je samo jedan od signala pretjerane količine kiseline u želucu kao posljedice nedostatka vode. Voda ovlažuje probavni sustav, a odgovarajuće količine sprečavaju probleme u crijevima, kao i pojavu zatvora.

9. Imate smanjenu potrebu za odlaskom na wc
Manjak vode u tijelu utječe i na vašu potrebu da obavljate malu nuždu. Ako ne idete na wc barem 4 do 7 puta tijekom dana pijete premalo vode. Tamnija boja mokraće upućuje također da niste odgovarajuće hidrirani.

10. Pokazujte znakove preranog starenja

Nedostatak vode vidljiv je i na vašem licu. Budući da nedostatak vode utječe na suhoću kože, ista postaje izložena prijevremenim borama, gubi elasticitet i rezultira pojavom koja je starija nego što bi kronološka trebala biti.