NEVJEROJATNA TJELOVJEŽBA: Čisti akne, briše bore, posvjetljuje kožu…

Sigurno ste znali da joga poboljšava fleksibilnost tijela i da smanjuje stres, no jeste li znali da joga može odlično djelovati na vašu kožu i pomoći da se riješite akni, bora i sivog tena?

I to je, kako piše novi.ba, znanstveno dokazano.

1. BRIŠE AKNE
Zna se da postoji uzročno-posljedična veza između stresa i akni, ali evo kako zapravo joga može pomoći.”Kad ste pod stresom, vaše tijelo luči kortizol i druge hormone stresa koji potiču proizvodnju sebuma i izbijanja akni”, kaže njujorška dermatologinja, dr. Marisa Garshick. No, dobra vijest je da joga može čak i konkurirati antidepresivima pošto se pokazalo da znatno može smanjiti razine kortizola – što ne samo da vodi do čišće kože, već i do bržeg metabolizma i bolje izbalansiranog apetita, zbog čega ćete manje posezati za slatkom i masnom hranom, koja utječe na stvaranje akni, piše Grazia.hr.

2. UMANJUJE SIVILO TENA
Joga može učiniti da koža izgleda zdravije, blistavije i svjetlije jer potiče cirkulaciju, a i dubokim disanjem se dopremi više kisika do kože. “Povećan dotok kisika može značiti i pomlađeno tijelo”, kaže Rebecca Weible, osnivačivca Yo Yoga studija.”Pogotovo su ovdje učinkovite neke vježbe, u kojima se glava nalazi ispod srca poput obrnutog psa, svijeće ili stoja na glavi…”. Naime, inverzijske vježbe snažno potiču cirkulaciju i dopremaju više krvi prema srcu i licu zbog čega koža postaje blistavija i osvježena. Također, duboko disanje koje iziskuje joga, stimulira limfni sustav i cirkulaciju što također oživljava našu kožu.

3. UMANJUJE BORE
Bore su rezultat stezanja mišića lica uvijek iznova, stoga, kad se opustimo kroz vježbe joge, dajemo i mišićima šansu da se opuste. No, to nije jedini način na koji joga pomaže borbi protiv bora: naime, koža stari jer stanice oksidiraju ili se oštete, do čega može dovesti mnogo faktora poput  onečišćenja, pušenja do sunca, ali i kortizola. Ovdje također onda joga pomaže: “Anti-age učinkovitost joga dolazi iz boljeg disanja i smanjivanja stresa. Ako ste u mogućnosti udahnuti više zraka, to znači da se vaše stanice brže obnavljaju što može dovesti do pomlađujućeg efekta”, kaže Weible.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)