NEVJEROJATAN NARODNI TRIK ZA ODVIKAVANJE OD PUŠENJA: Treba vam slamčica i vruć čaj od…

NEVJEROJATAN NARODNI TRIK ZA ODVIKAVANJE OD PUŠENJA: Treba vam slamčica i vruć čaj od...

Kada je riječ o strategijama odvikavanja od pušenja one, osim jake volje i pozitivnog razmišljanja o blagodatima života bez duhanskog dima, podrazumijevaju i zdravu ishranu i fizičke aktivnosti. U “narodnoj medicini” postoje i neki trikovi za koje malo ljudi zna, a efikasniji su od, recimo, skupih preparata…

Odmah da kažemo, sami po sebi, ovi trikovi neće zamijeniti vašu odluku o prestanku pušenja, ali će vam odvikavanje olakšati vjerojatno više od raznih preparata koji se nude na tržištu.
Najprije, vaša ishrana bi se trebala sastojati od što više voća i povrća i minimuma masti i šećera.

Ako u toku odvikavanja od pušenja uvečer osjetite glad, popijte čašu obranog mlijeka sa žličicom kakaa (kalcij i magnezij iz mlijeka su prirodni sedativi), a od dragocjene pomoći bit će vam prirodni začini – češnjak, peršin, ljuta paprika, papar, borovnica…

Čaša vode također može “ubiti” potrebu za pušenjem, kao i vruć čaj od maslačka ili komorača. Popijte ih nezaslađene i na slamčicu, jer ćete tako zadovoljiti i mehaničku potrebu da imate cigaretu na usnama.

Možete i grickati sjemenke suncokreta, mrkvu, celer i pijete vitaminske i dijetetske napitke… Osim toga namirnice bogate vitaminom B pomoći će vam da smirite istanjene živce zbog prestanka unošenja nikotina, a šetnja, vježbe, vožnja bicikla, plivanje ili neka druga aktivnost usmjerit će vaše misli na neke pozitivne stvari, a ne na cigarete.

***

Kolumbo je otkrio Ameriku, ali i duhanski otrov, no, pogledajte što je u svojoj knjizi “Stvarni narodni učitelj” zabilježio Vaso Pelagić:
Dugo se smatralo da je duhan ljekovit, pa je u narodnoj medicini korišten za liječenje zubobolje, crvenog vjetra, bolova u želucu, crijevnih parazita, glavobolje, za zaustavljanje krvarenja kod ozljeda, ali i da se istrijebe moljci… Klinički je, međutim, utvrđeno da ne samo što nije ljekovit, već i da je uzročnik mnogih bolesti
U dimu duhana je više od 4000 tvari i većina su otrovi ili nadražajna sredstva, a nikotin kao psihoaktivna droga uvršten je u istu farmakološku grupu s kokainom i amfetaminom!
Colombo je otkrio Ameriku, ali i duhan. U Europu ga je donio 1492. godine i od tada se ova biljka uzgaja na starom kontinentu. Dugo se smatralo da ova jednogodišnja zeljasta biljka ima ljekovita svojstva, pa je korišten u narodnoj medicini.
Preporučivalo se da se žvače lišće svježeg duhana, ušmrkava prah te lišće stavlja na bolno mjesto.

Alarmantne brojke
Korištenje duhana u bilo kom obliku svrstava ovu biljku među najotrovnije. Od bolesti izazvanih duhanom umire svaki drugi dugogodišnji pušač, odnosno na taj način, u prosjeku, izgubi 20 godina života! Ako se nastavi ovim tempom 2020. će se broj smrtnih slučajeva od posljedica pušenja popeti na 10 milijuna godišnje!
I pored ovako alarmantnih brojki cigarete se u mnogim zemljama, pa i kod nas, prodaju na svakom koraku.
Djelovanje nikotina utječe na centralni i periferni nervni sustav, kao i na kardiovaskularni, genitourinarni, respiratorni i gastrointestinalni sustav, kao i na skeletnu motoriku.
Također, nikotin povećava puls, diže krvni tlak, te dovodi do opuštanja nekih mišića…
Nikotin je opasan i za nerođenu djecu! On se lako apsorbira u svim tkivima, slobodno prolazi kroz placentu u krvotok ploda – što znači da i dijete u utrobi majke koja puši “uživa” u nikotinu. U nizu istraživanja rađenih među trudnicama pušačicama uočena je i 2 puta češća pojava prijevremenog porođaja u odnosu na majke nepušače.

Brzi otrov – do mozga za 7 sekundi
Nakon samo jedne popušene cigarete razina nikotina u krvi poveća se od 5-30 mg/ml, a do centralnog nervnog sustava ova psihoaktivna droga dolazi za samo 7 sekundi. Posljedica je ekstremno velika količina dopamina u mozgu (kemijska tvar koja stimulira zone za uživanje) tako da to osjećanje zadovoljstva tjera pušače da nastave pušiti.
Jetra uspijeva preraditi 85- 90 % nikotina, od čega oko 70% u kotinin (produkt pušenja) koji se zadržava u organizmu 18-20 sati, a samo 10 % unšenog nikotina se izbaci urinom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)