NE BACAJTE NOVAC NA SKUPE LIJEKOVE: Dokazano je da je sjeme ove biljke efikasnije od njih!

NE BACAJTE NOVAC NA SKUPE LIJEKOVE: Dokazano je da je sjeme ove biljke efikasnije od njih!

U novoj studiji objavljenoj u Međunarodnom žurnalu za reumatske bolesti (International Journal of Rheumatic Diseases) potvrđeno je da hrana nije samo lijek, kako kažu, nego u nekim slučajevima i bolja od lijekova. Onih industrijskih proizvedenih…

Naime, grupa istraživača sa Univerziteta medicinskih nauka u Tabrizu (Iran) bavila se uticajem koji na pacijente sa osteoartritisom koljena, vrlo bolnim medicinskim stanjem koje izaziva i niz drugih poteškoća, ima konzumiranje sjemena sezama (susama).

Standardna terapija uključuje korištenje medikamenata i lijekova od kojih mnogi nose rizik za druge bolesti, poput onih srca i krvnih sudova. Pokazalo se da je konzumacija sezama efikasnija od, recimo, Tylenola koji se standardno propisuje.

Sezam potiče iz tropske Azije i Južne Afrike. To je jednogodišnja biljka i u 3-5 mjeseci uzgoja dostigne visinu do dva metra. Plod su čahure koje sadrže veliku količinu sjemena.

Gaji se radi sjemena najviše u Kini, Indiji, Sudanu i u još nekim zemljama. Sjeme sadrži 45-60% ulja koji se upotrebljava za kuhanje, salate i za proizvodnju margarina. Sjeme je također bogato proteinima i važi za omiljenu namirnicu u orijentalnim i sjevernoafričkim zemljama. Upotrebljava se u pekarstvu za posipanje peciva.

Inače, kada je u pitanju sezam radi se o vrlo dragocjenoj masnoći: 84 posto njegovih masnih kiselina nezasićenog su tipa. Te su masnoće nužne za održavanje arterija mekanim i elastičnim. Gdje god se uzgajao bio je smatran ljekovitom hranom tj. namirnicom koja usporava starenje.

Kako prenosi ordinacija.hr, danas se zna da sezam svoju ljekovitost može zahvaliti i obilju vitamina E – poznatom antioksidansu. U sezamovim sjemenkama postoje i dva posebna spoja – sezamin i sezamolin: riječ je o vrlo dragocjenim supstancama koje snižavaju holesterol u krvi, ubrzavaju probavu te smanjuju stvaranje holesterola u jetri.

Sezam, osim što pomaže kod bolova i upala koje izaziva reumatoidni artritis, ublažava grčeve koje uzrokuje astma te pomaže u sprječavanju gubitka koštane mase.

Budući da blagotvorno djeluje na kožu, sezamovo se ulje često koristi za masažu. Naime, ono sadrži lecitin koji pomaže stanicama mozga i živčanog sistema. Preporučuje se kod umora, depresije, za pomlađivanje i povećanje energije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)