NE BACAJTE KORU OD NARANČE I LIMUNA: Istraživanja kažu da su upravo u kori najzdraviji sastojci!

NE BACAJTE KORU OD NARANČE I LIMUNA: Istraživanja kažu da su upravo u kori najzdraviji sastojci!

Iako je poznato da agrumi imaju dobre učinke na naše zdravlje zbog visokih koncentracija ljekovitih nutrijenata, poput vitamina C, nedavna istraživanja otkrivaju ​nove zdravstvene koristi mnogih citrusnih flavonoida.

Naime, u samim agrumima (narančama, limunima, grejpu…) postoji obilje flavonoida, no najviše ih ima u kori. To znači da je najbolji način da u organizam unesete najveću dozu antioksidansa da pojedete bijelu ‘kožicu’ koja se nalazi u unutrašnjosti ploda uz koru, tvrdi se u knjizi 25 fantastičnih činjenica o hrani autora Mikea Adamsa i Davida Guiterreza, prenosi Magazin.hr.

Najbolji od flavonoida u tom bijelom ‘mesu’ je naringenin, koji se može naći u svim agrumima i u kori rajčice. Istraživanja su pokazala, tvrde autori, da naringenin i srodni citrusni flavonoidi mogu popraviti oštećenja DNK koja vode do nastanka raka, a druga istraživanja su pokazala da naringerin može stimulirati jetru da spali višak masnoće i vrati pretile miševe na normalnu težinu, prenosi portal Natural News.

Naime, znanstvenici su u laboratorijskim uvjetima hranili miševe hranom bogatom mastima i izazvali im simptome metaboličkog sindroma. Zatim su im davali naringerin, a nakon analiza se pokazalo da je on normalizirao razinu kolesterola i triglicerida, spriječio inzulinsku rezistenciju i normalizirao metabolizam glukoze (šećer u krvi).

Dakle, u hrani ima lijekova, stoga nemojte te lijekove bacati!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)