NAVIKE OPASNE PO ZDRAVLJE: 7 stvari koje ne smijete raditi poslije jela

rucak-jelo

Mnogi od nas imaju određene rituale koji redovito slijede nakon ručka. Da li ste znali da neke od tih navika nikako nisu dobre? Evo koje stvari ne bi nikako smjeli raditi poslije ručka.

1. NE PUŠITE POSLIJE JELA – stručnjaci su dokazali da jedna cigareta poslije jela ima jednak utjecaj na organizam kao da ste popušili deset cigareta čime se i povisuje mogućnost za karcinom.
2. NE JEDITE VOĆE ODMAH POSLIJE JELA – konzumiranjem voća odmah poslije jela dolazi do napuhavanja stomaka sa zrakom. Najbolje je konzumirati voće oko 1 sat poslije ili prije jela.
3. NE PIJTE ČAJ POSLIJE JELA – listići čaja sadrže veliku količinu kiselina koja će stvrdnuti hranu bogatu bjelančevinama koju smo konzumirali i tako prouzročiti probavne smetnje.
4. NE OTPUŠTAJTE REMEN NA HLAČAMA – jer može doći do iskrivljenja i blokade crijeva prilikom probave.
5. NE KUPAJTE SE POSLIJE JELA – kupanje uzrokuje povećanje krvnog tlaka u rukama, nogama i tijelu tako da će oslabiti tlak u stomaku i time usporiti proces probave.
6. NE IDITE U ŠETNJU ODMAH POSLIJE JELA – ljudi kažu da poslije jela napravite 100 koraka i da ćete doživjeti 100 godina. To ustvari nije istina. Naime, šetnja uzrokuje da probava ne apsorbira nutritivne sastojke iz hrane koju konzumiramo.
7. NE IDITE SPAVATI ODMAH POSLIJE JELA – zbog spavanja odnosno horizontalnog položaja hrana koju smo pojeli ne probavlja se na dobar način te može prouzrokovati smetnje u crijevima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)