NAJJEDNOSTAVNIJI ŠPAGETI: Bez umaka, samo s maslacem i parmezanom

spageti

U mnogim hotelima u Italiji kada nema supe ili čorbe za početak obroka – obrok započinje špagetima. Najjednostavnijim. Dakle, samo s maslacem i rendanim parmezanom po želji gostiju.

[AdsWithin]Što se recepta tiče, to bi bilo sve. Nikakva mudrost, dakle, ali, iako mnogima ne izgleda tako, mudrost jeste skuvati špagete kako treba.

Evo deset zlatnih pravila kako to preporučuju kraljevi talijanske kuhinje.

1. Ne samo što je nužno upotrijebiti dubok i veliki lonac već vode ne smije biti više od tri četvrtine njegove visine.

2. 10:100:1000, što znači da na deset grama soli ide sto grama špageta i hiljadu (jedan litar) grama vode.

3. Kada voda provrije, vatra se smanji, tek onda doda so te se vodi računa da se ona rastopi.

4. Dodaju se špageti, vatra se pojača tako da brzo opet počne da vri. Špageti se ne mješaju kašikom već isključivo viljuškom.

5. Kuha se u nepoklopljenom loncu.

6. Da bi špageti bili skuhani na talijanski način, treba se pridržavati uputstva na kutiji. Najbolje je probati prije nego što se ocijedi da bi se eventualno mogli dokuhati, ako treba.

7. Špageti se ocijede, ali se uvek sačuva malo vode od kuhanja. Trebat će kod pripreme paste u tavi ili za razvodnjavanje pretjerano gustih umaka.

8. Dobro je zagrijati posudu u kojoj će se služiti špageti.

9. Špageti se i dalje kuhaju, iako smo ih ocijedili. Zato ih treba brzo začiniti i poslužiti.

10. Ako se pripremaju hladni špageti, kuhaju se po svemu na opisan način, ali samo dvije trećine preporučenog vremena. Nakon toga se špageti ocijede i rasporede po tanjuru ili zdjeli, začine s nekoliko kapi maslinovog ulja i puste da se ohlade. Kada se ohlade (na sobnoj temperaturi, nikako u frižideru), prelijevaju se umakom.

Ako se služi kasnije, špageti se poklope plastičnom folijom, čuvaju u frižideru, a sosom prelivaju tek pola sata prije služenja.

Izvor: Danas.rs

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)